Franța a condamnat miercuri „execuția de către Arabia Saudită a 17 persoane începând din 10 noiembrie”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, citat de AFP.

Riad, capitala Arabiei SauditeFoto: Jonathan Nelson / Alamy / Profimedia Images

„Franța reamintește opoziția sa constantă față de pedeapsa cu moartea, în orice loc și în orice circumstanțe” și „rămâne hotărâtă să se angajeze în mod hotărât în favoarea abolirii universale a acestei pedepse nedrepte, inumane și ineficiente”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Quai d'Orsay.

Autoritățile saudite au executat de două ori mai multe persoane în 2022 decât în 2021, în special pentru infracțiuni legate de terorism și trafic de droguri, potrivit unui bilanț realizat de AFP.

Joi seară, agenția oficială de presă saudită a anunțat execuția unui cetățean iordanian pentru trafic ilegal de capsule de amfetamină, ceea ce ridică la 138 numărul total de execuții din acest an până în prezent.

În 2021, 69 de persoane au fost executate în regat, în timp ce utilizarea pedepsei cu moartea a scăzut puternic în 2020, cu 27 de execuții. În 2019, au fost înregistrate 187 de execuții.

Monarhie absolută, Arabia Saudită are din 1992 o lege fundamentală asemănătoare unei constituții, bazată pe Sharia, legea islamică.

Omuciderea, violul, jaful armat, vrăjitoria, adulterul, sodomia, homosexualitatea și apostazia se pedepsesc cu moartea.