Un colonel al Gărzilor Revoluționare, armata de elită a Iranului, a fost ucis luni în apropiere de Damasc de un dispozitiv exploziv improvizat ce ar fi fost pus de Israel, a anunțat miercuri presa locală, preluată de AFP.

Presedintele iranian Ebrahim RaisiFoto: ATTA KENARE / AFP / Profimedia

„Colonelul Davoud Jafari, unul dintre consilierii Iranului în Siria și membru al forței aerospațiale a Gardienilor, a fost ucis (luni dimineață) de către asociații regimului sionist (Israel) cu o bombă amplasată pe marginea drumului, în apropiere de Damasc", a afirmat agenția de presă Tasnim, care a citat un comunicat al Gărzilor.

Iranul pretinde că nu are trupe în Siria, dar spune că are „consilieri” militari din cadrul Gărzilor ce operează alături de statul sirian la invitația Damascului.

„Fără îndoială, regimul criminal sionist va primi răspunsul adecvat pentru această crimă", a adăugat sursa citată.

Israelul și coaliția internațională antijihadistă condusă de SUA au efectuat mai multe raiduri în ultimii ani împotriva milițiilor pro-iraniene din Siria. La 9 noiembrie, un raid a vizat un convoi de arme și combustibil al milițiilor pro-iraniene din Siria, în apropiere de granița cu Irakul, ucigând cel puțin 14 persoane, potrivit unui ONG sirian.

În martie, Gărzile Revoluționare anunțaseră moartea a doi ofițeri de rang înalt, uciși într-un atac israelian în Siria, amenințând cu represalii. Deși Israelul comentează rareori loviturile din Siria, le-a justificat în repetate rânduri prin necesitatea de a împiedica Iranul să se stabilească în apropierea granițelor sale.