Un bărbat din Ohio a primit despăgubiri de 45 de milioane de dolari, după ce a stat în închisoare timp de douăzeci de ani, fiind condamnat pentru viol și răpire, deși era nevinovat, conform CBS.

DolariFoto: Elizabeth Crego / Panthermedia / Profimedia Images

Dean Gillispie a fost condamnat în 1991 pentru violarea și răpirea a trei femei. A fost eliberat din închisoare în 2011, iar acum are 57 de ani și locuiește în Fairborn, o suburbie a orașului Dayton.

Bărbatul a dat în judecată poliția din Miami Township și pe un fost detectiv pentru distrugerea probelor și influențarea martorilor. El a solicitat un nou proces în 2008, susținând că noi dovezi indică un alt suspect. O instanță a anulat decizia de condamnare și a dispus un nou proces. Gillispie a fost eliberat în 2011, cu verdictul „închis pe nedrept, ceea ce a deschis calea procesului civil în care bărbatul a cerut despăgubiri pentru că a stat în închisoare timp de 20 de ani fără să fie vinovat.

„Acest sistem trebuie remediat”

Un tribunal federal din Montgomery a decis ca bărbatul să primească despăgubiri de 45 de milioane de dolari. Casa de avocatură care l-a reprezentat pe Gillispie spune că despăgubirea reprezintă un record în Ohio.

„Verdictul tocmai a demonstrat ceea ce am susținut din prima zi, că sunt nevinovat. Este a treia oară când dovedim că sunt nevinovat”, a spus Gillispie în fața juriului.

„Sunt doar unul dintre cei 3.199 de oameni cărora li s-a întâmplat asta în Statele Unite ale Americii. Acești oameni au ispășit peste 28.000 de ani de închisoare pentru crime pe care nu le-au comis. Acest lucru trebuie să se oprească. Acest sistem trebuie remediat”, a mai afirmat bărbatul, într-o conferința de presă susținută după hotărârea tribunalului.