Treizeci și cinci de persoane suspectate de implicare în traficul de persoane au fost arestate în cadrul unei operațiuni de amploare care a mobilizat aproximativ 400 de polițiști în regiunea Alentejo din sudul Portugaliei, au anunțat autoritățile, citate de Reuters.

Politia judiciara din PortugaliaFoto: policiajudiciaria.pt

În total au fost efectuate 65 de raiduri, care au dus la arestarea presupușilor membri ai unei rețele de trafic de persoane care aducea ilegal migranți pentru a lucra în fermele din Alentejo, a precizat agenția de poliție penală (PJ) într-un comunicat.

Suspecții, cu vârste cuprinse între 22 și 58 de ani, erau atât cetățeni portughezi, cât și străini, a precizat PJ, iar victimele proveneau din țări precum România, Republica Moldova, India, Senegal, Pakistan, Maroc și Algeria.

Suspecții asunt acuzați de „asociere infracțională, trafic de persoane, spălare de bani, falsificare de documente, printre altele", a precizat poliția.

Procurorii au confirmat raidurile, dar nu au oferit alte detalii, deoarece ancheta se află sub secret judiciar.

Anchetatorii portughezi au declarat anterior că victimele tipice sunt migranți săraci aduși în Portugalia de rețelele de trafic de persoane cu promisiunea unui loc de muncă.

Cu toate acestea, odată ce sunt puși la muncă, documentele de identitate le sunt adesea confiscate și li se reține salariul, iar mulți dintre ei sunt înghesuiți în spații de locuit comune și sinistre, cu puține facilități.

Traficul de forță de muncă a crescut pe măsură ce populația portugheză a îmbătrânit și a scăzut, pe fondul scăderii ratei natalității și al emigrării către țările mai prospere din nordul UE.

Un alt factor a fost depopularea zonelor rurale. Între timp, exporturile agricole au crescut exploziv, iar marile ferme au nevoie din ce în ce mai mult de forță de muncă ieftină.

Consiliul Europei a spus în luna iunie a acestui an că autoritățile portugheze au identificat 1.152 de presupuse victime ale traficului de persoane în perioada 2016-2020, majoritatea fiind exploatate în sectorul agricol. Numărul de investigații, urmăriri penale și condamnări a rămas scăzut în comparație cu numărul de victime identificate, a acuzat Consiliul Europei.