Instanța supremă din Regatul Unit a decis miercuri că guvernul scoțian nu poate organiza anul viitor un al doilea referendum privind independența fără aprobarea parlamentului britanic, dând o lovitură puternică speranțelor naționaliștilor de a organiza un vot anul viitor, transmite Reuters.

Nicola SturgeonFoto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia
  • UPDATE 13:57 Prim-ministrul scoțian Nicola Sturgeon a declarat că următoarele alegeri naționale din Marea Britanie vor fi un vot de facto asupra independenței Scoției:„Următoarele alegeri naționale programate pentru Scoția sunt, bineînțeles, alegerile generale din Marea Britanie, ceea ce face ca aceasta să fie atât prima, cât și cea mai evidentă oportunitate de a solicita ceea ce am descris în iunie, ca fiind un referendum de facto", a declarat Sturgeon.

În 2014, scoțienii au respins, cu 55% la 45%, încheierea uniunii de peste 300 de ani cu Anglia, dar militanții pentru independență au susținut că majoritatea alegătorilor scoțieni s-au opus ieșirii Marii Britanii din UE, ceea ce schimbă în mod semnificativ situația, acum, după efectuarea Brexitului.

Premierul scoțian Nicola Sturgeon, liderul Partidului Național Scoțian pro-independență, a anunțat la începutul acestui an că intenționează să organizeze un vot consultativ pentru independență la 19 octombrie 2023, dar că acesta trebuie să fie legal și recunoscut la nivel internațional.

Cu toate acestea, guvernul britanic de la Londra a transmis că nu va acorda permisiunea pentru un alt plebiscit, spunând că acesta ar trebui să fie un eveniment care are loc o dată la o generație.

Sondajele de opinie sugerează că alegătorii rămân împărțiți în ceea ce privește susținerea sau nu a independenței, ceea ce înseamnă că nu se poate estima acum care ar fi rezultatul unui referendum.

Cel mai înalt responsabil juridic al guvernului scoțian a întrebat Curtea Supremă din Regatul Unit dacă guvernul scoțian poate adopta o lege care să deschidă calea pentru un al doilea referendum consultativ fără aprobarea parlamentului britanic.

Curtea a decis că nu poate.

„Parlamentul scoțian nu are puterea de a legifera pentru un referendum privind independența Scoției", a declarat Robert Reed, președintele Curții Supreme britanice.

Conform legii scoțiene din 1998 prin care a fost creat parlamentul scoțian și s-au transferat unele competențe de la Westminster, toate chestiunile legate de Uniunea Regatelor Scoției și Angliei sunt rezervate parlamentului britanic.