Partidul președintelui brazilian Jair Bolsonaro a cerut marți Tribunalului Superior Electoral (TSE) să anuleze voturile din peste 280.000 de urne electronice, argumentând că „disfuncționalități” ar fi împiedicat realegerea sa în fața lui Lula, potrivit AFP.

proteste Brazilia. Sustinatorii lui Bolsonaro cer armatei sa intervina dupa victoria lui LulaFoto: Caio GUATELLI / AFP / Profimedia

„Solicităm invalidarea voturilor din urnele electronice pentru care au fost descoperite disfuncționalități insurmontabile și să tragem consecințele legale pentru rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin din 30 octombrie”, se arată în plângerea depusă de Partidul Liberal (PL).

Formațiunea, care a obținut cel mai mare număr de deputați și senatori la alegerile legislative, consideră că „funcționarea defectuoasă” a cinci modele de urne „pune sub semnul întrebării transparența procesului electoral”.

PL susține că aceste disfuncționalități au fost demonstrate într-un raport de audit comandat de partid.

Potrivit avocatului PL, peste 280.000 de urne electronice utilizate în timpul alegerilor au fost dintr-o serie cu probleme.

Potrivit numărătorii PL, anularea voturilor din aceste urne i-ar da victoria lui Jair Bolsonaro cu 51,05% din voturi, practic invers față de rezultatul oficial (50,9% pentru Lula, 49,1% pentru președintele demisionar).

Președintele TSE, Alexandre de Moraes, a răspuns la plângere explicând că aceste modele de urne au fost folosite nu numai în turul al doilea, ci și în primul tur, la 2 octombrie.

Prin urmare, acesta a cerut ca plângerea „să se refere la ambele runde”, în caz contrar aceasta va fi respinsă fără a fi analizată.