Curtea Supremă a SUA a autorizat marți transferul declarațiilor fiscale ale lui Donald Trump către Congres, respingând un ultim apel al fostului președinte republican, potrivit AFP.

Donald TrumpFoto: Andrew Harnik / AP / Profimedia

O comisie a Camerei Reprezentanților, aflată până în ianuarie în mâinile democraților, a cerut timp de trei ani documentele trimise de miliardar către autoritățile fiscale între 2015 și 2020.

Dar, spre deosebire de fiecare șef al Casei Albe începând cu anii '70, Donald Trump a refuzat întotdeauna să își facă publice declarațiile fiscale și a luptat cu înverșunare în justiție pentru a bloca cererea Congresului.

După numeroase episoade, o curte de apel federală a permis la sfârșitul lunii octombrie ca IRS să predea documentele comisiei Camerei Reprezentanților. Magnatul imobiliar a depus apoi un recurs de urgență la Curtea Supremă a SUA pentru a bloca transferul.

La 1 noiembrie, Curtea a suspendat transferul documentelor până când va dispune de informațiile necesare pentru a se pronunța pe fond.

După ce a primit argumente din partea ambelor părți, a respins în cele din urmă, marți, cererea lui Donald Trump. În conformitate cu practica sa obișnuită, nu și-a explicat motivele.

Deși a fost revizuită în profunzime de fostul președinte, înalta instanță i-a provocat mai multe eșecuri în acest domeniu și autorizase în special, în 2020, transferul de documente financiare către justiția din New York, care investighează afacerile sale.

Lipsa de transparență a lui Donald Trump, care a făcut din averea sa un argument de campanie, a alimentat ani de zile speculații cu privire la amploarea averii sale sau la potențiale conflicte de interese.

Cu toate acestea, nu este sigur că transferul dosarelor sale fiscale către Congres va ridica vălul de pe afacerile miliardarului, care tocmai și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2024.

Comisia, care a solicitat declarațiile fiscale pentru a elabora reguli de etică privind afacerile prezidențiale, nu ar trebui să le facă publice. În ianuarie, republicanii vor prelua din nou controlul și, probabil, vor abandona această activitate.