Mark Galeotti, scriitor specializat în geopolitica rusă și autor al cărții "Războaiele lui Putin: din Cecenia în Ucraina", a analizat situația lui Putin la CNN după lovitura primită de armata rusă, expulzată din Herson, fapt care alimentează speranţele Kievului de a câştiga războiul.

Istoricul Mark GaleottiFoto: Alexey Vitvitsky / Sputnik / Profimedia Images

Concluzia sa este că "mașinăria militară" a Moscovei "s-a stricat", în timp ce pune la îndoială continuitatea la putere a președintelui rus a cărui popularitate este în scădere și care, potrivit acestuia, și-ar fi pierdut cu siguranță aureola de "legendă", potrivit lui Galeotti, scrie El Periodico, citat de Rador.

Expertul constată slăbiciuni în armata rusă pentru a continua să lupte în război și avertizează, de asemenea, că economia țării "va avea nevoie de ani de zile pentru a se redresa" ca urmare a uzurii conflictului.

În nume personal, subliniază că reputația lui Putin este "zdrenţuită" ca maestru geopolitic și prezice căderea lui de la putere, deși consideră că "este încă prea devreme pentru a prezice când și cum" se va întâmpla, menționând că s-ar putea întâmpla ca Putin să mai rămână ani buni în funcţia de preşedinte al ţării.

Ar fi trei probleme cheie care l-ar putea determina pe președintele rus să părăsească puterea sau continuitatea sa, potrivit lui Galeotti: sănătatea lui - trebuie amintit că are deja 70 de ani -, controlul său sau eventuala pierdere a acestuia asupra "ministerelor puterii" - Garda Națională a Rusiei, Serviciul Federal de Securitate și Serviciul Federal de Protecție - și parcursul financiar al țării.