Belgia, prima destinație europeană pentru cocaina din America Latină, nu are capacitatea necesară să încinereze capturile record de droguri, iar autoritățile sunt îngrijorate în privința depozitelor unde sunt păstrate înainte de a fi arse, potrivit France Press, citată de Agerpres.

Portul AnversFoto: © Yorgy67 | Dreamstime.com

„Există o problemă de capacitate a incineratoarelor”, a declarat luni pentru agenţia franceză Francis Adyns, purtător de cuvânt al serviciilor vamale belgiene, confirmând informaţiile publicate în presa flamandă.

Adyns a afirmat totuşi că „o soluţie structurală este pe calea cea bună” şi se află în discuţie în principal între Ministerul Justiţiei şi autorităţile de mediu ale regiunii flamande.

Această soluţie ar putea face obiectul unui anunţ „chiar marţi”, a indicat o sursă ministerială.

În centrul problemei se află cantităţile imense de cocaină ce vin din America Latină şi sunt interceptate la Anvers, prima destinaţie europeană pentru acest drog.

Citește și:

Recordul în 2022: peste 100 de tone de cocaină

Potrivit autorităţilor belgiene, în 2022 au fost confiscate peste 100 tone de cocaină, un nou record după cele 89,5 tone în anul anterior.

Pentru incinerarea cocainei „există norme de mediu ce trebuie respectate”, a menţionat Adyns.

În acelaşi timp, potrivit presei, există prea puţine incineratoare autorizate pentru a putea absorbi ceea ce este stocat în depozitele vamale.

Procurorul din Anvers Franky De Keyser l-a alertat acum câteva săptămâni pe ministrul justiţiei, Vincent Van Quickenborne, cu privire la această problemă şi la consecinţele în termeni de securitate în jurul locurilor de depozitare.

O dronă dă târcoale depozitelor cu cocaină

Potrivit cotidianului flamand De Standaard, poliţia din Anvers a remarcat deja acţiuni suspecte în jurul unui depozit, unde unul sau mai mulţi indivizi au făcut uz de o dronă pentru recunoaşteri.

Parchetul din Anvers a refuzat să răspundă solicitării AFP de a comenta pe marginea acestui subiect.

Nu a fost oferită nicio precizare despre cantităţile de cocaină ce aşteaptă în acest moment să fie distruse.

sursă foto articol © Yorgy67 | Dreamstime.com