Curtea Supremă din Noua Zeelandă a hotărât, luni, că actuala vârstă minimă pentru vot, 18 ani, este discriminatorie, forţând Parlamentul să discute dacă aceasta ar trebui să fie redusă, scrie Reuters.

Auckland, Noua ZeelandaFoto: Profimedia Images/Trevor Hyde/Alamy

Cazul este judecat de instanţele din Noua Zeelandă din 2020, fiind iniţiat de grupul Make It 16, care vrea ca vârsta minimă pentru a avea drept de vot să fie 16 ani.

Curtea Supremă a constatat că actuala vârstă minimă, de 18 ani, nu este în conformitate cu Declaraţia Drepturilor Omului, care prevede dreptul de a nu fi discriminaţi pe motiv de vârstă atunci când ajungi la 16 ani.

Ca urmare a hotărârii Curţii Supreme, subiectul trebuie să fie dezbătut în parlament şi analizat de o comisie parlamentară. Însă Parlamentul nu este forţat să schimbe vârsta minimă de vot.

“Este un moment istoric. Guvernul şi Parlamentul nu pot ignora un astfel de mesaj. Trebuie să ne lase să votăm”, a declarat Caaeden Tipler, unul dintre liderii Make It 16, conform News.ro. Grupul a precizat pe site-ul său că nu există o justificare suficientă pentru a-i împiedica pe tinerii de 16 ani să voteze, în contextul în care la acea vârstă ei au dreptul să obţină un permis de conducere, să muncească full time şi plătesc impozite.