Vulcanul Shiveluch din Extremul Orient rusesc, a devenit extrem de activ, amenințând cu o erupție puternică, a anunțat duminică echipa de răspuns la erupțiile vulcanice din Peninsula Kamchatka, potrivit Reuters.

Vulcanul Shiveluch din RusiaFoto: Institutul de Vulcanologie din Rusia

„Continuă extinderea domului de lavă și activitatea intensă a fumarolelor, incandescența domului de lavă, explozii și avalanșe fierbinți însoțesc acest proces", a precizat observatorul pe site-ul său.

„Explozii de cenușă de până la 10-15 kilometri (...) ar putea avea loc în orice moment. Activitatea în curs de desfășurare ar putea afecta zborurile internaționale și aeronavele care zboară la joasă înălțime".

Oamenii de știință recomandă celor din zonă să nu se apropie de vulcan la mai puțin de 15 km deoarece erupția ar putea începe în orice moment. Fotografie de la serviciul de presă al institutului.

Vulcanul a expulzat de două ori duminică cenușă la mare înălțime , înălțimea coloanelor de cenușă fiind de 5.000 și 4.600 de metri.

Alexei Ozerov, directorul Institutului de Vulcanologie și Seismologie din Orientul Îndepărtat al Academiei de Științe a Rusiei, a declarat că domul vulcanului este foarte fierbinte.

„Noaptea, domul strălucește aproape pe toată suprafața sa. Avalanșe fierbinți cu o temperatură de 1.000 de grade Celsius se rostogolesc pe versanți, coboară fluxuri piroclastice. Această stare a domului se observă, de regulă, înaintea unei puternice erupții paroxistice", a spus acesta, potrivit agenției Ria.

Shiveluch, unul dintre cei mai mari vulcani din Kamchatka, cu un vârf care atinge 3.283 de metri, este, de asemenea, unul dintre cei mai activi din peninsulă, cu aproximativ 60 de erupții substanțiale în ultimii 10.000 de ani. Ultima erupție puternică a vulcanului a avut loc în 2007, potrivit NASA.