Ucrainenii ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a părăsi țara pentru a contribui la economisirea energiei, a declarat șeful celei mai mari companii energetice private din Ucraina, notează The Guardian.

Refugiati ucraineni la frontiera cu RomaniaFoto: AGERPRES

Declarația vine în contextul în care premierul ucrainean Denis Șmigal a spus că circa jumătate din infrastructura energetică a țării a fost scoasă din funcțiune de atacurile rusești din ultima lună.

„Situația alimentării cu energie electrică este dificilă în 17 regiuni și în capitală”, a spus și președintele Volodimir Zelenski vineri seară.

Într-un interviu acordat BBC, Maxim Timchenko, directorul executiv al companiei energetice DTEK, a declarat că sistemul de electricitate al Ucrainei devine mai puțin fiabil cu fiecare atac rusesc.

Reducerea consumului de electricitate este cheia pentru a-l menține în funcțiune, a spus Timchenko.

„Dacă pot face asta 3-4 luni, ar fi de mare ajutor”

„Dacă (ucrainenii) pot găsi un loc alternativ în care să stea trei sau patru luni, va fi de mare ajutor pentru sistem”, a spus el.

El a spus că ucrainenii ar trebui să privească plecarea din țară ca pe o modalitate de a-și ajuta țara să câștige războiul împotriva Rusiei.

„Dacă se consumă mai puțin, atunci spitalele cu soldați răniți vor avea asigurată alimentarea cu energie electrică. Putem spune că, dacă ei consumă mai puțin sau pleacă, îi ajută pe alții”, a mai spus el.

Amintim că, vineri, premierul ucrainean a cerut UE „sprijin suplimentar” energetic şi financiar pentru ca Ucraina să facă faţă situaţiei sale dificile, prin furnizarea de echipamente şi fonduri pentru achiziţia de gaze naturale şi consolidarea sectorului său energetic.

Presa rusă, în schimb, se bucură de situația ucrainenilor. ​„Ucraina este aproape în totalitate fără electricitate, căldură și gaze, nefiind cunoscut când va fi posibilă restabilirea aprovizionării cu gaz, electricitate și căldură”, a scris Pravda.ru într-un articol publicat vineri.