Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supravegheat vineri lansarea „unui nou tip” de rachete balistice intercontinentale. Surpriza a fost că alături de el a fost și tânăra sa fiică, a cărei existență a fost învăluită de mister până acum.

Kim Jong un si fiica saFoto: KCNA via KNS / AP / Profimedia

Agenția de presă de stat din Coreea de Nord (KCNA) îl arată pe Kim de mână cu tânăra, în timp ce racheta se află pe platforma sa mobilă de lansare din apropiere.

Misterul din jurul familiei liderului din Coreea de Nord

Potrivit imaginilor, la eveniment a luat parte și sotia sa.

Ri Sol-ju a fost prezentată în mod oficial nord-coreenilor ca fiind soția lui Kim Jong-un în iulie 2012, deși cuplul s-ar fi căsătorit încă din 2009, potrivit oficialilor din serviciile de informații de la Seul. Cuplul are cel puțin 3 copii.

Ri Sol-ju s-ar fi născut în 1989 în Chongjin, un oraș din nord-estul Coreei de Nord, fiind crescută de rude aflate în poziții de putere ale regimului și în condiții de trai mult mai bune decât ale majorității nord-coreenilor, potrivit agenției de spionaj a Coreei de Sud.

Ea a studiat canto în China și ar fi vizitat Coreea de Sud în 2005 ca o membră a echipei de majorete a Phenianului pentru Campionatul Asiatic de Atletism din acel an. Ri a fost de asemenea o cântăreață a Filarmonicii Unhasu a Coreei de Nord după ce a absolvit Universitatea Kim Ir-sen din capitala nord-coreeană.

În 27 aprilie 2018 ea a devenit prima soție a unui lider de la Phenian care l-a însoțit pe acesta la un summit intercoreean când Kim Jong-un s-a întâlnit cu președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in.

Ea a fost de asemenea implicată activ în vizita făcută la Phenian în luna septembrie a aceluiași an de către președintele și prima doamnă a Coreei de Sud, prezentându-i acesteia un spital de pediatrie și Conservatorul din capitala nord-coreeană.

Ri Sol-ju și-a însoțit soțul și în timpul unei vizite importante făcute de acesta la Beijing unde s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping în martie 2018, jucând de asemenea un rol important în vizita făcută de Xi la Phenian anul următor.

Deși aparițiile sale publice sunt rare după standarde occidentale, presa de la Phenian susține că ea a participat la peste 100 de evenimente de-a lungul anilor, ceea ce ar reprezenta un record pentru o soție a unui lider nord-coreean.

FOTO: Xinhua / Eyevine / Profimedia

Ce știm despre copiii lui Kim Jong-un?

Potrivit comunității de informații din Coreea de Sud, primul cuplu de la Phenian ar avea 3 copii, deși puține lucruri sunt cunoscute despre aceștia. Primul, un fiu, s-a născut în 2010 și al doilea, o fiică, în 2013. Al treilea copil, al cărui sex nu este cunoscut, s-a născut în 2017.

Fostul baschetbalist american Dennis Rodman, care l-a vizitat pe Kim de mai multe ori, a afirmat că fiica liderului nord-coreean se numește Ju Ae. Însă copiii liderului suprem de la Phenian nu au fost văzuți vreodată în public sau menționați de presa de stat.

Kim Jong-un a fost la rândul său aproape necunoscut nord-coreenilor de rând până când a participat la un eveniment public din 2010, cu doar un an înainte să îi succeadă la putere tatălui său, Kim Jong-il, care a ascuns publicului identitatea soțiilor și a copiilor săi.