Departamentul american al Justiţiei a numit un procuror special care să se ocupe de investigaţiile sale care îl privesc pe fostul preşedinte Donald Trump. Procurorul va superviza atât ancheta în legătură cu gestionarea unor documente guvernamentale sensibile, cât şi ancheta privind încercările fostului preşedinte de a tulbura transferul paşnic de putere după alegerile prezidenţiale din 2020, informează Reuters și News.ro.

Donald TrumpFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jack Smith, fostul procuror-şef al tribunalului special de la Haga, care a investigat crimele de război din Kosovo, va superviza investigaţiile, a anunţat şeful Departamentului de Justiţie, Merrick Garland, potrivit CNN.

Jack Smith „şi-a construit reputaţia de procuror imparţial şi ferm”, a declarat Garland.

Este pentru a treia oară din 2017 când Departamentul de Justiţie numeşte un procuror special pentru a se ocupa de un caz sensibil din punct de vedere politic. Astfel de procurori au, de obicei, un grad ridicat de independenţă pentru a evita potenţiale conflicte de interese.

Fostul director al FBI Robert Mueller a fost numit în 2017 procuror special pentru a superviza ancheta federală privind campania prezidenţială a lui Donald Trump din 2016 şi contactele acestuia cu Rusia, iar în 2019 John Durham a fost numit pentru a investiga cum a ajuns FBI să ancheteze campania lui Trump din 2016.

În calitatea sa de procuror special, Jack Smith se va ocupa de investigaţia referitoare la păstrarea unor documente clasificate la reşedinta de la Mar-a-Lago, după ce Donald Trump nu a mai fost preşedinte, precum şi de ancheta privind încercările fostului şef al Casei Albe de a tulbura transferul paşnic de putere după alegerile prezidenţiale din 2020.

Anunţul privind numirea unui procuror independent în cazul anchetelor care îl privesc pe Donald Trump vine în contextul în care republicanul a decis să candideze pentru un nou mandat prezidenţial în 2024.

„Pe baza evoluţiilor recente, inclusiv a anunţului fostului preşedinte că este candidat la preşedinţie la următoarele alegeri şi a intenţiei declarate a preşedintelui în exerciţiu de a candida şi el, am ajuns la concluzia că este în interesul public să numim un procuror special”, a declarat procurorul general Merrick Garland.

Donald Trump a încercat să prezinte investigaţiile ca fiind motivate politic şi le-a menţionat inclusiv marţi, când a făcut anunţul că va candida din nou.