Yandex Market, deținut de gigantul rus al internetului Yandex, a declarat vineri că a fost de acord să cumpere stocurile rămase de la gigantul suedez de mobilă IKEA, care și-a închis magazinele din Rusia, transmite Reuters.

cozi imense in magazine ikea din Rusia, după ce grupul a anunțat suspendarea operatiunilorFoto: Captura

Yandex a anunțat că a semnat documente obligatorii pe 16 noiembrie pentru a cumpăra peste 20 de milioane de produse IKEA, de la mobilier la jucării de pluș, rămase de la ultima vânzare online din această vară, adăugând că va începe să vândă articolele înainte de sfârșitul anului.

Yandex va vinde produsele într-o secțiune a pieței sale online denumită „Bunuri IKEA", care combină articole de la unitățile de producție din Rusia care obișnuiau să aprovizioneze IKEA, stocurile magazinelor închise și produse IKEA aduse din străinătate.

IKEA a decis să își închidă magazinele din Rusia după ce Moscova a declanșat în februarie așa-zisa „operațiune militară specială".

Multe alte companii occidentale - de la producători de energie la lanțuri alimentare și de îmbrăcăminte - au părăsit Rusia.

Principalul francizat Ingka, care deține majoritatea magazinelor IKEA, inclusiv cele din Rusia, a declarat luna trecută că nu a decis dacă va vinde sau nu magazinele IKEA din Rusia, care au generat aproximativ 4% din vânzările grupului său în 2021. Centrele sale comerciale din Rusia au rămas deschise.

Citește și