Un tribunal italian l-a achitat joi pe fostul premier Silvio Berlusconi pentru mituirea unui martor într-un caz de prostituție cu minori din 2013. Decizia vine la câteva săptămâni după ce a fost reales în parlament, relatează Reuters.

Silvio Berlusconi (foto arhiva)Foto: Agerpres/Xinhua

Berlusconi a fost acuzat că i-a plătit cântărețului italian Mariano Apicella 157.000 de euro pentru a minți într-un proces anterior în care a fost acuzat că a plătit pentru a întreține relații sexuale cu o dansatoare de club de noapte, o marocană în vârstă de 17 ani.

Berlusconi, liderul partidului de dreapta Forza Italia, care sprijină noul guvern instalat al premierului Giorgia Meloni, a fost în cele din urmă achitat în acest caz.

El a pledat nevinovat în procesul ulterior care a vizat mituirea.

De asemenea, judecătorii l-au achitat pe Apicella de primirea de mită și de presupusa mărturie mincinoasă pentru că expirase termenul pentru a se ajunge la un verdict pentru o astfel de infracțiune.

Apicella a fost un cântăreț obișnuit al multora dintre așa-numitele petreceri Bunga Bunga ale lui Berlusconi, care au declanșat scandalul care a contribuit la căderea acestuia din funcția de prim-ministru în 2011, marcând sfârșitul celui de-al patrulea guvern al său.

Apărarea a spus că Apicella a primit contribuții lunare de la Berlusconi din 2002 pentru onorarii sau donații, fără a avea legătură cu acuzațiile aduse în fața instanței.

Procesul de la Roma este unul dintre cele trei cauze interconectate care au fost urmărite în diferite orașe din motive de jurisdicție teritorială.

Într-un dosar separat aflat pe rol la un tribunal din Milano, Berlusconi este acuzat că a mituit 24 de martori, majoritatea tineri invitați la petrecerile sale de seară. În mai, procurorii au cerut ca el să fie închis pentru șase ani. Berlusconi a negat acuzația și nu este așteptat un verdict înainte de ianuarie 2023.

Anul trecut, un tribunal din Siena l-a achitat pe Berlusconi pentru că ar fi mituit un alt martor al partidelor sale. Procurorii au contestat decizia, dar nu a fost stabilită o nouă dată de judecată.