Ministerul de Externe al Chinei a precizat joi că președintele chinez Xi Jinping nu l-a criticat pe premierul canadian Justin Trudeau, la o zi după ce Xi a fost văzut confruntându-l la summitul G20 în legătură cu presupuse scurgeri de informații de la o întâlnire pe care au avut-o, transmite Reuters.

Xi JinpingFoto: Noel Celis / AFP / Profimedia

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Mao Ning, a declarat în cadrul unei ședințe periodice de informare a presei că Beijingul susține realizarea unui schimb sincer de opinii, atâta timp cât acesta are loc în condiții de egalitate, și a precizat că China speră că Canada va lua măsuri pentru a îmbunătăți legăturile bilaterale.

"Videoclipul pe care l-ați menționat a fost într-adevăr o scurtă conversație pe care cei doi lideri au avut-o în timpul summitului G20. Acest lucru este foarte normal. Nu cred că ar trebui să fie interpretată ca fiind o critică sau o acuzație a președintelui Xi la adresa cuiva", a declarat Mao.

În înregistrarea video publicată miercuri de televiziunile canadiene, un translator al lui Xi poate fi auzit în înregistrare spunându-i lui Trudeau că "tot ceea ce am discutat a fost scurs către ziare, nu este adecvat".

"Nu este adecvat și nu se face în acest fel", a spus Xi în mandarină, zâmbind.

Ministerul chinez de externe a refuzat să explice mai mult

Xi continuă apoi spunând că "dacă există sinceritate, putem comunica bine, cu respect reciproc, altfel rezultatul nu va fi ușor de spus".

Mao nu a răspuns la o întrebare adresată de Reuters cu privire la motivul pentru care a fost pus la cale acest scurt schimb de replici de miercuri și la ce a vrut să spună Xi când a afirmat că „nu este adecvat și nu se face în acest fel".

Este posibil ca nemulțumirea lui Xi să se fi datorat relatărilor din presă, care citează surse guvernamentale, potrivit cărora Trudeau a adus în discuție "îngrijorări serioase" cu privire la presupusul spionaj și la "interferența" chineză în alegerile canadiene la întâlnirea cu Xi de marți, primele discuții ale lui Trudeau cu liderul chinez în mai bine de trei ani.

„China nu intervine niciodată în afacerile altor țări"

Discuțiile au rămas informale, potrivit unei surse guvernamentale canadiene, ceea ce explică de ce nu a fost publicat un raport oficial de niciuna dintre părți.

"În primul rând, vreau să subliniez că China nu intervine niciodată în afacerile altor țări", a declarat joi Mao, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Ea nu a precizat dacă vestea că Trudeau a adus în discuție marți presupusa interferență chineză a fost motivul pentru schimbul înregistrat între cei doi lideri în ziua următoare.

Mao a mai spus joi că afirmația lui Xi către Trudeau "altfel rezultatul nu va fi ușor de spus" nu a fost o amenințare, întrucât ambii lideri se angajau într-un schimb "normal" de replici și doar "își exprimau pozițiile respective".