Premierul canadian Justin Trudeau a postat pe Twitter un mesaj în care spunea: „Canada denunţă decizia barbară a regimului iranian de a impune pedeapsa cu moartea pentru aproape 15.000 de protestatari”. Douăsprezece ore mai târziu, postarea a fost ştearsă, scrie CNN.

Justin TrudeauFoto: Andrej Ivanov / AFP / Profimedia

Mesajul postat luni de Trudeau era, de fapt, o informaţie falsă despre Iran care a circulat online, uneori împinsă de activişti anti-regim şi care a fost rapid dezminţită de experţi.

Până să fie ștearsă, postarea lui Trudeau a fost redistribuită de peste 6.000 de ori. Ştirea falsă a fost transmisă pe Twitter şi de celebrităţi cu un număr considerabil de urmăritori.

Un purtător de cuvânt al guvernului canadian a declarat pentru CNN că mesajul a fost şters deoarece „a avut la bază o relatare iniţială care era incompletă şi care nu avea contextul necesar”.

  • „S-a bazat pe raportarea unor îngrijorări serioase ridicate de avocaţii internaţionali pentru drepturile omului care avertizau asupra unor posibile sentinţe viitoare, inclusiv pedeapsa cu moartea, impuse miilor de protestatari iranieni care au fost deja reţinuţi de regim”, a explicat purtătorul de cuvânt.

„A dat legitimitate dezinformării”

  • „Justin Trudeau a fost probabil unul dintre cei mai distribuiţi şi mai influenţi susţinători ai acestui narativ.
  • Având în vedere reputaţia sa generală de persoană serioasă, care nu caută senzaţionalul, cu siguranţă a dat legitimitate dezinformării”, a declarat Marc Owen Jones, profesor asociat la Universitatea Hamad Bin Khalifa din Qatar, specializat în dezinformare digitală.

Incidentul arată amploarea dezinformării în epoca reţelelor sociale şi amplificarea acesteia de către cei aflaţi în poziţii de putere, mai ales în situaţia când nu sunt posibile relatări independente de la faţa locului.

Potrivit presei de stat iraniene, cinci protestatari au fost condamnaţi la moarte până în prezent. (Sursa: News.ro)