Un proiect de lege care protejează căsătoriile între persoane de același sex în Statele Unite a trecut miercuri de o etapă cheie în Senat, după un acord la începutul săptămânii între aleșii din ambele tabere, potrivit AFP.

Senatul SUAFoto: Clarence Holmes Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

Cu o majoritate de 62-37, senatorii, inclusiv o duzină de republicani, au votat în favoarea unei prevederi procedurale, un vot rar care a depășit liniile partizane la puțin peste o săptămână după alegerile de la jumătatea mandatului.

În SUA, uniunile între persoane de același sex au fost garantate de Curtea Supremă începând din 2015. Dar, după schimbarea istorică a Înaltei Curți de Casație și Justiție în privința avortului, mulți progresiști se tem că și acest drept va fi desființat.

La jumătatea lunii iulie, Camera Reprezentanților din SUA a adoptat un proiect de lege pentru a proteja astfel de uniuni la nivel național. Toți democrații și 47 de republicani au susținut proiectul de lege. Dar aproape 160 de republicani s-au opus.

În Senat, negocierile erau în desfășurare de săptămâni întregi pentru a obține sprijinul a cel puțin zece republicani pentru acest text, necesar pentru adoptarea sa datorită regulilor privind majoritatea calificată.

Un grup de senatori din ambele partide a anunțat luni că s-a ajuns la un acord în acest sens.

Acest text "va asigura că cuplurile LGBTQI+ și cuplurile de sex mixt sunt respectate și protejate în mod uniform în cadrul legislației federale", a declarat președintele Joe Biden într-un comunicat.

O mare majoritate a americanilor susțin căsătoria între persoane de același sex, inclusiv în rândurile republicanilor. Dar dreapta religioasă se opune în mod covârșitor.