Londra a ordonat miercuri unei companii cu capital chinezesc să își vândă participația la principalul producător de semiconductori din Marea Britanie, o măsură care probabil va atrage opoziția Beijingului, scrie AFP.

SemiconductoriFoto: Massimo Brega, The Lighthouse / Sciencephoto / Profimedia Images

„În urma unei evaluări detaliate a securității naționale, secretarul de stat pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială (Grant Shapps) a decis să emită un ordin final prin care cere Nexperia să vândă cel puțin 86% din Newport Wafer Fab pentru a se proteja împotriva unor potențiale riscuri de securitate națională”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului într-un comunicat.

În directiva sa oficială, Shapps a afirmat că există un risc legat de „tehnologie și know-how (...) care ar putea compromite capacitățile britanice”.

Compania olandeză Nexperia, deținută de gigantul chinez de smartphone-uri Wingtech, a finalizat achiziția Newport Wafer Fab pentru o sumă nedezvăluită în iulie 2021.

Anunțul vine pe fondul unor relații tot mai tensionate între Londra și Beijing și în timpul controlului asupra investițiilor în străinătate ale companiilor chineze.

În 2020, Londra a interzis gigantului chinez de telecomunicații Huawei să desfășoare echipamente de rețea 5G în Marea Britanie, după ce în SUA au fost exprimate îngrijorări cu privire la spionajul chinezesc, ceea ce a înfuriat Beijingul.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a venit la putere luna trecută adoptând o poziție dură față de China, exprimându-și în același timp dorința de a face comerț cu această țară.

El a planificat discuții bilaterale cu președintele chinez Xi Jinping în cadrul summitului G20 din Indonezia din această săptămână.

Dar acestea au fost anulate atunci când aliații occidentali au convocat o reuniune în grabă la Bali, ca răspuns la un atac cu rachete al Rusiei asupra Ucrainei și la un atac cu rachete în Polonia, membră NATO.