În urma alegerilor americane de la mijloc de mandat - Ben Toma, plecat din Cluj, este acum românul cu cea mai înaltă funcție politică din arena politică americană, fiind ales președintele Camerei Reprezentanților din statul Arizona, potrivit azcentral.

Ben TomaFoto: Bob Christie / AP / Profimedia

Ben Toma a plecat cu familia din Cluj în Statele Unite când nu împlinise 8 ani, în 1987.

Ajuns la vârsta de 43 de ani, este românul cu cea mai înaltă poziție politică în SUA, potrivit TVR: liderul majorității în Camera Reprezentanților din statul Arizona, a doua poziție după cea a președintelui Camerei.

Fiecare stat american are propriul legislativ, format din Camera Reprezentanților și Senat, replică la nivel statal a Congresului federal.

„El se află la al patrulea mandat în legislativul statului, iar din 2021 a devenit lider al majorității”, scrie Andrei Muraru pe Facebook.

„Nu sunt mai moderat”

Membrii GOP din Cameră l-au ales Ben Toma ca președinte al Camerei în detrimentul lui Joseph Chaplik, care a fost favorizat de conservatorii de linie dură.

Într-un interviu acordat publicației The Arizona Republic după întâlnire, Toma a respins ideea că este mai "moderat" în comparație cu Chaplik, spunând că experiența sa a fost cea care a contat pentru ceilalți.

Republicanii și-au ales liderii pentru Legislativul din Arizona în timp ce se confruntă cu o nouă dinamică - un guvernator democrat.

Victoria lui Hobbs, combinată cu diviziunea din cadrul Partidului Republican, îi determină pe unii republicani să creadă că anul viitor nu va fi atât de productiv pe cât au sperat să fie cu republicanul Kari Lake în funcția de guvernator.

„Problemele partizane vor apărea ca propuneri legislative și republicanii le vor vota, dar nu este clar cum vor "supraviețui" astfel de proiecte de lege”, a spus Toma, subliniind că Legislativul nu va avea o majoritate de veto pentru a trece peste respingerea de către Hobbs a proiectelor de lege care nu-i plac.

Legislatorul anului: cea mai mare tăiere de taxe din istoria statului

Toma a primit și titlul de "Legislatorul anului" pentru două legi considerate revoluționare:

  • cea mai mare tăiere de taxe din istoria statului
  • o reformă profundă a sistemului de educație, care permite alocarea de fonduri bugetare indiferent de forma de învățământ urmată de elev - de stat, privat sau la domiciliu.

Ben Toma respinge acuzațiile lui Trump de fraudă electorală în statul său

Arizona este statul în care Joe Biden l-a învins pe Donald Trump la alegerile din 2020, în ciuda previziunilor care indicau un rezultat invers. Aceasta a devenit una din temele favorite ale fostului președinte, care de atunci continuă să susțină - fără niciun fel de dovadă - că alegerile au fost fraudate și că fotoliul de la Casa Albă i-a fost furat.

„Maricopa County este condusă de un consiliu format din cinci membri aleși de public. Dintre cei cinci, patru sunt republicani, unu e democrat. De ce ar căuta republicanii să facă fraudă asupra republicanilor?”, a declarat el pentru Digi 24.