Justiția iraniană a anunțat alte trei condamnări la moarte împotriva protestatarilor din Iran, în timp ce numărul total al acestora ajuns la cinci de la începutul mișcării de protest pe fondul morții tinerei Mahsa Amini în timp ce se afla în custodia poliției în septembrie, relatează AFP.

oameni impuscati la metrou in IranFoto: Captura video

Republica Islamică a fost zguduită de un val de proteste de la moartea, pe 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, o tânără kurdă de 22 de ani, care a fost arestată pentru încălcarea unui cod vestimentar strict care impune femeilor să poarte vălul islamic în public.

Autoritățile califică „revoltele” ca fiind instrumentalizate de puteri străine, și au efectuat cel puțin 1.500 de arestări conform unui ONG.

Miercuri alte trei persoane au fost condamnate la moarte, acestea fiind acuzate de implicarea în proteste, a declarat agenția Autorității Judiciare Mizan Online, ridicând numărul total al pedepselor cu moartea la cinci, de duminică.

Dintre cele trei persoane condamnate, una a intrat cu mașina în polițiști, ucigându-l pe unul dintre ei, al doilea a rănit un agent de securitate cu o armă albă, iar al treilea a încercat să blocheze traficul și „semene teroarea”, potrivit rechizitoriilor.

În ciuda represiunii, mobilizarea nu slăbește în stradă.

Oameni împușcați la metrou de forțele de securitate

"Vom lupta! Vom muri! Vom recupera Iranul!", au scandat zeci de manifestanți în jurul unui foc la Teheran, potrivit unui videoclip difuzat miercuri de media online 1500tasvir.

Într-un alt videoclip distribuit la scară largă și verificat de AFP, membrii forțelor de securitate par să tragă de pe peronul unui metrou în oamenii de pe peronul de vizavi, provocând țipete, iar unele dintre persoanele din mulțime încep să cadă la pământ.

În Kurdistanul iranian (nord-vest), de unde era Mahsa Amini, „forțele guvernamentale au deschis focul” asupra protestatarilor din mai multe orașe, iar trei dintre ei au fost uciși, doi în Sanandaj și unul în Kamyarana, a declarat marți pentru AFP ONG-ul pentru drepturile omului Hengaw, cu sediul în Oslo.

Un apel pentru trei zile de mobilizare între marți și joi a fost lansat pentru a comemora protestele sângeroase din noiembrie 2019, când protestele declanșate de creșterea prețurilor la combustibil au dus la violențe mortale în multe orașe din țară.

Potrivit 1500tasvir, familiile victimelor din 2019 „au fost forțate să anuleze ceremoniile în urma amenințărilor sau presiunilor din partea Republicii Islamice”.

Autoritățile, însă, par să se chinuie să țină sub control mișcarea de protest, în timpul căreia femeile își scot vălul, sau chiar le ard, sfidând forțele de securitate în stradă.

Agenția oficială Irna a indicat că doi gardieni și un paramilitar au fost uciși marți în timpul demonstrațiilor din orașele kurde Boukan și Kamyaran (nord-vest), precum și în Shiraz (sud).

Cel puțin 342 de protestatari au fost uciși în represiunea împotriva mișcării, potrivit unui nou raport publicat miercuri de Iran Human Rights (IHR), un ONG cu sediul în Oslo.