Donald Trump este așteptat să își anunțe marți candidatura la alegerile prezidențiale americane din 2024, ignorând apelurile unora din tabăra sa de a se retrage din joc, după ce partidul său a obținut rezultate slabe la alegerile de la jumătatea mandatului, potrivit AFP.

Miliardarul republican a promis un „foarte mare anunț” de la luxoasa sa reședință de la Mar-a-Lago, în Florida, la ora locală 21:00 (02:00 GMT miercuri) - al cărui conținut nu mai prezintă prea mult suspans, dar care ar trebui totuși să încânte milioanele sale de susținători.
Consilierul său, Jason Miller, a promis o declarație „foarte profesionistă, foarte îngrijită”, în timpul căreia fostul președinte va fi înconjurat de un grup mare de activiști care „flutură pancarte”.
Cunoscut pentru imprevizibilitatea sa, Donald Trump, care cochetează de luni de zile cu ideea de a candida din nou la prezidențiale, ar putea totuși să dea calendarul peste cap în ultimul moment.
O retragere pare foarte puțin probabilă, deoarece a ridicat așteptările. Omul de afaceri a prezis că marți ar putea fi „una dintre cele mai importante zile din istoria” Statelor Unite.
Nici un „val uriaș”
Donald Trump a ajuns la putere în noiembrie 2016, într-un scenariu politic fără precedent, pe care aproape nimeni nu l-a prevăzut. A părăsit Washingtonul în haos după ce nu a reușit să câștige în fața lui Joe Biden - o înfrângere pe care nu a recunoscut-o niciodată.
Această nouă candidatură ar fi, așadar, a treia a septuagenarului la Casa Albă.
Ea prefigurează, de asemenea, o posibilă refacere a alegerilor prezidențiale din 2020: președintele Biden și-a reafirmat recent „intenția” de a candida pentru un al doilea mandat, deși a avut grijă să amâne orice decizie finală până anul viitor.
Cel mai probabil, republicanii vor recâștiga Camera Reprezentanților de la democrați, dar cu o majoritate semnificativ mai mică decât se aștepta.
„Valul uriaș” prezis cu mare aplomb de conservatori nu s-a materializat: Partidul Democrat al președintelui Biden și-a asigurat controlul Senatului în weekend și ar putea chiar să-și extindă majoritatea, contrazicând previziunile sondajelor.
Ca să înrăutățească situația, unul dintre aliații săi apropiați, Kari Lake, a eșuat luni în încercarea de a obține râvnitul loc de guvernator al Arizonei.
Această performanță mai mult decât mixtă a taberei republicane, în special din partea candidaților susținuți de Donald Trump, a pătat reputația de maestru al tribunei.
„Cu siguranță nu este contextul pe care Donald Trump l-a dorit pentru anunțul său din această seară”, a declarat marți Liz Cheney, purtătoarea de cuvânt a republicanilor anti-Trump.
Mai multe voci influente din tabăra conservatoare i-au cerut, de asemenea, magnatului imobiliar să se retragă din conducerea republicană, aruncând o umbră asupra planurilor sale prezidențiale.
Fostul său vicepreședinte, Mike Pence, care își publică marți memoriile în care povestește, printre altele, presiunile la care a fost supus pentru a anula rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020, a refuzat să comenteze o eventuală candidatură a lui Donald Trump în timpul unui interviu difuzat luni seară la postul american ABC.
„Depinde de poporul american să decidă, dar cred că vom avea alegeri mai bune în viitor”, a spus Pence, despre care se zvonește că ar avea și ambiții prezidențiale pentru 2024.
Duel în Florida Trump - DeSantis?
Dar o parte a electoratului conservator s-a îndreptat deja către un alt posibil candidat la Casa Albă și locuitor al Floridei: guvernatorul acesteia, Ron DeSantis. În vârstă de patruzeci de ani, noua stea a dreptei dure, care a ieșit întărită din alegerile de la jumătatea mandatului, a dat asigurări că lupta sa „abia începe”.
Dar Donald Trump este în continuare incontestabil popular în rândul bazei sale, un val de șepci roșii care continuă să vină la mitingurile sale de campanie. Cele mai multe sondaje încă îl indică drept câștigător al alegerilor primare republicane.
Cu toate acestea, un obstacol ar putea complica ascensiunea lui Donald Trump spre Casa Albă: numeroasele sale probleme juridice, care ar putea sfârși prin a-l descalifica.
Fostul președinte este vizat de mai multe anchete pentru rolul său în atacul asupra sediului Congresului la 6 ianuarie 2021 sau pentru gestionarea arhivelor Casei Albe.
Bazându-se pe un „instinct” folosit adesea, Donald Trump, a cărui cădere a fost anunțată de o mie de ori, a supraviețuit până acum tuturor scandalurilor.