Populația lumii a trecut marți de opt miliarde de oameni, la doar 11 ani după ce a depășit pragul de șapte miliarde, și ar putea dura 15 ani pentru a ajunge la nouă miliarde, conform Organizației Națiunilor Unite. ONU a selectat trei bebeluși pentru a reprezenta bornele de cinci, șase și șapte miliarde, conform BBC, care spune poveștile lor.

OameniFoto: Profimedia Images

Conform ONU, ar putea dura 15 ani pentru ca populația lumii să ajungă la nouă miliarde, în timp ce la zece miliarde s-ar putea ajunge până în 2080. Cert este că în 15 noiembrie populația lumii a depășit pragul de opt miliarde de locuitori.

În anii precedenți, Organizația Națiunilor Unite a selectat trei bebeluși pentru a reprezenta bornele de cinci, șase și șapte miliarde, scrie BBC, care prezintă poveștile celor trei.

Copilul cu numărul 5 miliarde

La câteva minute după ce s-a născut, în iulie 1987, într-o maternitate din suburbiile Zagrebului, Matej Gaspar avea ațintită asupra lui o cameră video, iar el și mama sa erau înconjurați de o grămadă de politicieni. Printre ei se afla și oficialul britanic al ONU Alex Marshall.

„Ne-am uitat practic la proiecții și am văzut că populația mondială va depăși cinci miliarde în 1987. Și data statistică era 11 iulie (...) Era vorba de a pune o față numerelor”, explică oficialul cum s-a ajuns la alegerea unui copil pentru a reprezenta borna de 5 miliarde.

Treizeci și cinci de ani mai târziu, copilul cu numărul 5 miliarde încearcă să uite de intrarea lui ceremonioasă în lume, scrie BBC. Pagina sa de Facebook sugerează că locuiește în Zagreb, are o familie fericită și lucrează ca inginer chimist. Dar evită interviurile și a refuzat să vorbească cu BBC.

Copilul cu numărul 6 miliarde

În Bosnia-Herțegovina, una dintre țările cu cel mai rapid declin demografic din lume, Adnan Mevic, în vârstă de 23 de ani, se gândește mult la asta. „Nu va mai rămâne nimeni care să plătească pensiile”, spune el.

Are un master în economie și își caută un loc de muncă. Dacă nu își va găsi un job, se va muta într-o țară UE.

Adnan locuiește lângă Sarajevo împreună cu mama sa, Fatima, care are încă amintiri puternice legate de venirea pe lume a băiatului său. „Mi-am dat seama că era ceva neobișnuit deoarece medicii și asistentele se adunaseră în jur, dar nu puteam să spun ce se întâmplă”, își amintește femeia. Când a venit pe lume Adnan, secretarul general al ONU de atunci, Kofi Annan, a fost acolo pentru a-l desemna copilul cu numărul șase miliarde din lume.

Adnan spune că a avut și avantaje din această postură: când avea 11 ani, a primit o invitație și și-a întâlnit eroul, pe Cristiano Ronaldo.

I se pare uimitor că în 23 de ani populația lumii a crescut cu două miliarde de oameni: „Este cu adevărat mult. Nu știu cum va face față frumoasa noastră planetă”.

Copilul cu numărul 7 miliarde

Lângă Dhaka, în Bangladesh, Sadia Sultana Oishee își ajută mama, curățând cartofi pentru cină. Ea are 11 ani și ar prefera să fie afară să joace fotbal, dar părinții ei duc o viață destul de grea.

Familia ei a fost nevoită să se mute de la oraș când afacerea lor, cu țesături și sari, a fost lovită de pandemie. Viața este mai puțin costisitoare la țară, așa că își pot permite în continuare să plătească taxele școlare pentru cele trei fiice ale lor.

Oishee este cea mai mică și numărul norocos al familiei. Născută în 2011, a fost desemnată bebelușul cu numărul șapte miliarde.

Mama ei nici măcar nu se aștepta să nască în acea zi. Dar după o vizită la medic a fost trimisă să nască de urgență, prin cezariană. Oishee a venit pe lume la un minut după miezul nopții, înconjurată de echipe de televiziune și de oficiali locali care se îmbulzeau să o vadă.

Acum, Oishee este hotărâtă să devină medic. „Nu suntem atât de înstăriți, iar COVID ne-a îngreunat situația. Dar voi face totul pentru ca visul ei să devină realitate”, spune tatăl fetei.

De când s-a născut Oishee, alte 17 milioane de oameni s-au adăugat populației în creștere a Bangladeshului.