Kremlinul a transmis marți că va face „tot ce este posibil" pentru a împiedica Occidentul să confiște rezervele sale internaționale sau să le „jefuiască" pentru a plăti reparații către Ucraina, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri PeskovFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat aprobarea, luni, de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite a unei rezoluții care declară că Rusia trebuie să acorde reparații Ucrainei pentru daunele provocate în timpul conflictului vechi de nouă luni.

Occidentul a blocat aproximativ jumătate - sau mai mult de 300 de miliarde de dolari - din rezervele internaționale ale Rusiei după ce Moscova și-a trimis forțele armate în Ucraina în februarie.

„Rusia va face tot ce este posibil" pentru a rezista încercărilor occidentale de „jefuire" a rezervelor sale, a declarat marți Peskov.

El a acuzat Occidentul de „șantaj" și de „încălcarea tuturor fundamentelor și regulilor proprietății private și ale dreptului internațional".

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a spus că demersurile din cadrul Națiunilor Unite reprezintă o încercare de a folosi această organizație globală pentru a „oficializa jaful".

Întrebat dacă Rusia este pregătită să participe la refacerea infrastructurii ucrainene deteriorate în timpul conflictului, Peskov a spus: „Nu, nici nu se pune problema".

Rezoluția ONU, susținută de 94 dintre cei 193 de membri ai adunării (cu doar 14 voturi împotrivă), a stabilit că Rusia „trebuie să suporte consecințele juridice ale tuturor actelor sale ilicite la nivel internațional, inclusiv repararea prejudiciilor, inclusiv a oricăror daune, cauzate de astfel de acte".