Marea Britanie și economiile din zona euro vor intra probabil în recesiune anul viitor, potrivit Morgan Stanley, dar Statele Unite ar putea scăpa cu bine datorită unei piețe a muncii solide, transmite Reuters.

Avertisment recesiuneFoto: Waingro | Dreamstime.com

În același timp, așteptata redeschidere a Chinei după aproape trei ani de restricții COVID-19 ar urma să determine o redresare a propriei economii și a altor piețe emergente din Asia, au declarat analiștii băncii de investiții într-o serie de rapoarte publicate duminică.

„Riscurile sunt în direcția scăderii", se arată în rapoarte, care estimează că economia mondială va crește cu 2,2% anul viitor, mai puțin decât cea mai recentă estimare de creștere de 2,7% a Fondului Monetar Internațional.

Pentru anul viitor, Morgan Stanley preconizează o divizare accentuată între economiile dezvoltate „în recesiune sau aproape de recesiune", în timp ce economiile emergente „își vor reveni modest", dar a precizat că o redresare globală va rămâne probabil inaccesibilă.

Economia Chinei a fost prognozată să crească cu 5% în 2023, depășind creșterea medie de 3,7% așteptată pentru piețele emergente, în timp ce creșterea medie în Grupul celor 10 țări dezvoltate a fost prognozată la doar 0,3%.

Băncile centrale din întreaga lume au majorat ratele dobânzilor în acest an pentru a limita inflația galopantă, iar pentru Statele Unite, Morgan Stanley a prezis că Rezerva Federală va menține dobânzile la un nivel ridicat în 2023, deoarece inflația rămâne puternică după ce a atins un nivel maxim în trimestrul al patrulea al acestui an.

„Economia americană va evita de puțin recesiunea în 2023, dar aterizarea nu va fi atât de ușoară, deoarece creșterea numărului de locuri de muncă încetinește semnificativ, iar rata șomajului continuă să crească", se arată în raport, care prevede o expansiune de 0,5% anul viitor.

„Efectul cumulativ al politicii restrictive din 2023 se va simți și în 2024, rezultând doi ani foarte slabi", a adăugat raportul.

De asemenea, la nivel global, vârful inflației ar trebui să fie atins în trimestrul curent, au spus analiștii, „cu dezinflația dominând situația de anul viitor".

(foto articol: Waingro | Dreamstime.com)