Activişti ecologişti au turnat Coca-Cola duminică peste vitrina de sticlă a unei replici a unei mumii, la Muzeul Egiptean din Barcelona, pentru a denunţa inacţiunea guvernelor adunate pentru COP27 în Egipt în faţa schimbărilor climatice, scrie Le Figaro citat de News.ro.

Noua actiune a activistilor de mediu a vizat o mumieFoto: Captura video

Doi tineri activişti, un bărbat şi o femeie aparţinând colectivului Futuro Vegetal au stropit vitrina, apoi pereţii, folosind sticle de plastic de Coca-Cola.

Ei au arborat apoi un banner mare cu mesajul „Justiţia climatică”, denunţând un „COPCA COLA” cu referire la reuniunea de la summit-ul COP27 privind clima de la Sharm el-Sheikh, Egipt, şi Coca-Cola, sponsorul oficial al conferinţei.

Gigantul băuturilor răcoritoare este denunţat de multe ONG-uri de mediu pentru activităţile pe care le consideră poluante în întreaga lume, în special din cauza producţiei masive de sticle de plastic.

Odată sosită poliţia, tinerii activişti au cooperat şi nu au fost arestaţi. Muzeul Egiptean a indicat însă că intenţionează să depună o plângere.

Activişti din acelaşi colectiv, afiliat Extinction, îşi lipiseră mâna pe 5 noiembrie pe ramele tablourilor lui Francisco Goya de la Muzeul Prado din Madrid pentru a atrage atenţia asupra încălzirii globale, acţiune considerată „nejustificată” de ministrul spaniol al Culturii.

Instituțiile de cultură denunță acțiunile activiștilor de mediu

Aproape o sută de muzee internaţionale s-au declarat joi „profund şocate” de acţiunile organizate de activişti de mediu care vizează operele de artă şi au amintit de rolul lor în conservare.

Câteva alte astfel de acţiuni au fost desfăşurate în ultimele săptămâni de activiştii pentru climă, care au vizat clădiri emblematice, dar şi opere de artă celebre din mai multe oraşe din Europa.

În ultimele săptămâni activiştii pro-climă şi-au lipit, de exemplu, mâinile pe tablouri de Goya la Madrid sau pe faimoasa serigrafie „Campbell's Soup” a lui Andy Warhol, expusă în Australia, au stropit supă de roşii pe „Sunflowers” de Van Gogh la Londra şi au aruncat cu piure de cartofi pe capodopera „Les Meules” de Claude Monet din Potsdam.

Vineri, la Oslo, activiştii și-au lipit mâinile de „The Scream/ Ţipătul”, capodopera emblematică a pictorului norvegian Edvard Munch, pentru a denunţa industria petrolieră din Norvegia.