Slovenia a ales, duminică, în funcție președinte o avocată renumită, nouă în politică, Natasa Pirc Musar, aceasta fiind prima femeie președinte din istoria țării, potrivit rezultatelor parțiale, relatează AFP și Reuters.

Natasa Pirc MusarFoto: Natasa Kupljenik/MI-PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fosta prezentatoare TV în vârstă de 54 de ani, Natasa Pirc Musar este acum avocată şi susţinătoare a drepturilor omului, a statului de drept şi a asistenţei sociale.

Avocata Melaniei Trump

Avocata în vârstă de 54 de ani, care a reprezentat în trecut interesele fostei Prime Doamne americane Melania Trump, de origine slovenă, a strâns 53.87% din voturi, în timp ce rivalul ei de dreapta și fostul ministru de externe Andze Logar a câștigat 46,13 la sută, au arătat datele comisiei electorale bazate pe numărarea a 77 % din voturi.

Într-o țară divizată după mandatul presărat de proteste al fostului premier Janez Jansa, Natasa Pirc Musar a cerut „unire” și să se dea pagina „disputelor”.

„Prima mea acțiune va fi să invit toți liderii partidelor politice la palatul prezidențial”, a declarat ea duminică seara în fața sutelor de susținători adunați în jurul capitalei Ljubljana.

Slovenii s-au prezentat în număr relativ mare la urne, în această țară de 2 milioane de locuitori, din fosta Iugoslavie și membră a Uniunii Europene (UE) din 2004.

Natasa Pirc Musar vrea să fie „vocea femeilor”

În campanie, candidata, care se definește drept „liberală”, și-a evidențiat dorința de a da mai multă substanță acestei poziții esențialmente protocolară.

„Președintele nu poate fi neutru, trebuie să aibă o părere”, să fie „o autoritate morală”, a subliniat ea în intervalul dintre cele două tururi, chestionată de AFP. „Nu mi-a fost niciodată frică să-mi fac auzită vocea”.

Șeful statului în exercițiu Borut Pahor, care nu a putut candida din nou după două mandate de cinci ani fiecare, a fost adesea criticat pentru atitudinea sa pasivă față de Janez Jansa.

O fostă prezentatoare de televiziune, Natasa Pirc Musar și-a făcut un nume prin conducerea Autorității Slovene pentru Protecția Datelor în anii 2000.

Apărătoare neobosită a clasei politice, ea și-a deschis firma de avocatură în 2016, cercetând în mod regulat platourile TV ca expertă.

Pasionată de motociclete, ea a fost ținta unor atacuri din cauza activităților de investiții profitabile ale soțului ei, în special în paradisurile fiscale.

Duminică, ea a simțit că a trăit „o campanie mai grea” decât rivalii ei, „fără sprijinul unui partid consacrat”.

„Mi s-a zis carieristă, nu ai spune niciodată asta unui bărbat”, a mai criticat ea, dorind să fie „vocea femeilor” în Slovenia și în străinătate.

„Dacă va câștiga, cu siguranță va face schimbări (la rolul de președinte)”, a salutat dimineața pensionara Silva Lotric, părăsind o secție de votare.

Acesta este un nou eșec pentru conservatorii care visau la răzbunare după grea înfrângere la alegerile legislative din aprilie.

Natasa Pirc Musar are puțină experiență politică, dar a știut să „se înconjoare de consilieri solizi”, a remarcat analistul Uros Esih.