Un tribunal din Teheran a anunţat duminică prima condamnare la moarte într-un caz legat de participarea la revoltele ce nu contenesc în Iran din luna septembrie după decesul unei tinere în arestul poliţiei morale, relatează Agerpres.

Proteste masive în Iran după moartea unei tinere, Mahsa Amini, arestată de poliția moralitățiiFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Potrivit agenţiei Mizan, citată de AFP şi care aparţine autorităţii judiciare iraniene, persoana condamnată la pedeapsa capitală, a cărei identitate nu este precizată, a fost găsită vinovată pentru incendierea unei clădiri guvernamentale, tulburarea ordinii publice, adunare şi conspiraţie în vederea comiterii de infracţiuni contra siguranţei naţionale şi pentru corupţie.

Un alt tribunal din capitala Teheran a condamnat cinci persoane la pedepse între 5 şi 10 ani de închisoare pentru adunare şi conspiraţie în vederea comiterii de infracţiuni contra siguranţei naţionale şi tulburarea ordinii publice.

Toate aceste verdicte au fost emise în primă instanţă, aşadar acuzaţii pot face apel.

Justiţia iraniană a inculpat recent aproape 800 de persoane pentru participare la revoltele din provinciile Hormozgan, Ispahan şi Markazi, numărul total al celor inculpaţi de când au început manifestaţiile ajungând la peste 2.000, conform datelor furnizate de autorităţile judiciare din Iran.

În acest timp ONG-urile pentru drepturile omului vorbesc despre circa 15.000 de arestări, informaţie contrazisă de autorităţile iraniene.

Protestele au început în luna septembrie după ce o tânără în vârstă de 22 de ani a decedat în arestul poliţiei morale, ea fiind reţinută pentru că nu ar fi purtat corect vălul islamic.

Guvernul de la Teheran acuză statele occidentale, în special SUA, că alimentează revolta pentru a obţine o schimbare de putere în Iran.