Fostul președinte american Donald Trump va declara marți că este "candidat la prezidențiale" în 2024, a confirmat vineri un consilier apropiat, potrivit AFP.

Donald TrumpFoto: Andrew Harnik / AP / Profimedia

Magnatul imobiliar lăsase anterior să se înțeleagă că ar putea candida, promițând un "mare anunț" de la reședința sa din Florida, Mar-A-Lago.

"Președintele Trump va anunța marți că este candidat la președinție. Și va fi un anunț foarte profesionist, foarte atent", a declarat consilierul său Jason Miller la "War Room", podcastul lui Steve Bannon, un alt apropiat al lui Donald Trump.

Republicanul în vârstă de 76 de ani spune că întrebarea dacă va candida "nici măcar nu se pune", a spus Miller, precizând că a vorbit cu el mai devreme în cursul zilei.

"Bineînțeles că fug. O voi face și vreau să mă asigur că oamenii știu că sunt entuziasmat și că trebuie să readucem această țară pe drumul cel bun", l-ar fi asigurat Donald Trump.

"Toată lumea știe că voi candida, așa că haideți să mergem", ar fi adăugat el.

Candidatura lui Trump va fi a treia. Dar chiar dacă influența sa asupra partidului republican rămâne de netăgăduit, el a fost slăbit de alegerile de la jumătatea mandatului, în timpul cărora mulți dintre locotenenții săi au dezamăgit.

În schimb, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, noua stea a dreptei dure, a fost reales în mod triumfător. O victorie care i-a consolidat locul de potențial rival al fostului președinte pentru nominalizarea republicană.

Coincidență sau nu, marți este și ziua lansării memoriilor unui alt posibil concurent al lui Donald Trump, fostul său vicepreședinte Mike Pence.