Emmanuel Macron a vorbit vineri la Forumul pentru pace de la Paris cu lideri politici, care au cerut "negocieri" pentru a pune capăt războiului din Ucraina, ale cărui consecințe se resimt în întreaga lume, potrivit AFP.

Preşedintele francez Emmanuel MacronFoto: Jacques Witt/Pool / Bestimage / Profimedia

"Acest război declanșează foamete" în "emisfera sudică" și, prin urmare, "nu este un război al țărilor din Nord", ci "și al țărilor din Sud", a declarat președintele argentinian Alberto Fernandez în timpul unei dezbateri cu șeful statului francez.

El a făcut apel la deschiderea "negocierilor pentru a obține pacea", asigurând că și America Latină va fi "așezată la masă".

"Etica ne dictează să cerem pace", a insistat el. "Este important să reafirmăm valoarea cuvântului pace, chiar și atunci când cineva ar putea crede că este ingenuu să ceri pace", deoarece "nu există nimic mai revoluționar decât să ceri pace".

Omologul său din Guineea Bissau, Umaro Sissoco Embalo, care prezidează în prezent Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), a deplâns faptul că "pentru comunitatea internațională, singurul lucru de pe ordinea de zi" este "conflictul dintre Ucraina și Rusia", în timp ce în Africa există multiple războaie.

Cu toate acestea, "am impresia că, dacă ar exista un dialog serios, războiul s-ar putea încheia foarte repede", a adăugat el.