Guvernul german a alocat pentru Ucraina încă un miliard de euro din bugetul de stat pentru 2023, banii fiind destinaţi apărării împotriva atacurilor cibernetice ruse şi strângerii de dovezi care să ateste săvârşirea crimelor de război, relatează Reuters.

Groapă comună în orașul IziumFoto: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

Germania a fost acuzată că nu şi-a intensificat asistenţa militară destinată Ucrainei, în condiţiile în care Kievul susţine că are nevoie de arme de luptă ofensive, inclusiv tancuri, pentru a lupta împotriva armatei ruse.

Suma alocată din bugetul pe 2023 este o victorie pentru Verzi, partidul din coaliţia de la Berlin care a fost cel mai puternic susţinător al sprijinului militar oferit Ucrainei de când Vladimir Putin a lansat invazia din luna februarie.

Germania este al treilea cel mai mare donator militar al Ucrainei, deşi a alocat mult mai puţin ajutor militar în comparaţie cu Statele Unite, ale căror livrări de armament au fost cruciale pentru succesele forţelor armate ucrainene pe câmpul de luptă, ce au culminat cu recucerirea Hersonului, cel mai mare oraş cucerit de Rusia după lansarea invaziei din Ucraina.

”Bugetul alocat Ucrainei arată clar că sprijinul nostru depăşeşte cu mult livrările importante şi necesare de arme”, a comentat Robin Wagener, reprezentant al Partidului Verzilor, care prezidează grupul parlamentar de prietenie cu Ucraina.

”Investim masiv în menţinerea păcii în Europa şi Ucraina”, a subliniat el.

O parte din bani vor sprijini echipele care adună dovezi în Ucraina ale încălcării drepturilor omului şi ale comiterii unor crime de război.

Bani suplimentari vor fi folosiţi şi pentru sprijinirea societăţii civile, inclusiv pentru protecţia jurnaliştilor din Belarus, Rusia şi Ucraina. (News.ro)