Yasuhiro Hanashi, ministrul japonez al Justiției, și-a dat demisia vineri după ce comentarii ale sale vizavi în care a apărut să trivializeze pedeapsa cu moartea au declanșat indignare în Japonia, relatează Reuters.

Yasuhiro HanashiFoto: Yuki Kurose / Associated Press / Profimedia Images

Hanashi a devenit astfel al doilea ministru care a părăsit cabinetul premierului Fumio Kishida în doar o lună în contextul în care sondajele de opinie îl plasează pe acesta într-o poziție dificilă.

Susținerea japonezilor pentru Kishida s-a prăbușit la 30% potrivit a numeroase sondaje de opinie, nivelul fiind apropiat de zona periculoasă în care îi va fi dificil să își promoveze agenda.

Ministrul său al Justiției a devenit ținta unor critici virulente în Japonia după ce a făcut comentarii în presă în care a părut să trivializeze îndatoririle funcției sale, acesta descriind semnarea ordinelor de execuție drept „obositoare”.

„Am înmânat demisia mea primului-ministru”, i-a informat vineri Hanashi pe reporteri după ce a fost întrebat din nou cu privire la comentariile sale anterioare despre pedeapsa capitală.

Presa japoneză a scris înainte de acest scandal că Hanashi, care face parte dintr-o facțiune a Partidului Liberal Democrat apropiată de premierul Kishida, a afirmat că funcția de ministru al Justiției oferă puține avantaje politice și că apare la știri doar când „aprobă o execuție dimineața”.

Japonia execută deținuții condamnați la moarte prin spânzurare și nu îi informează pe aceștia până în dimineața în care sentința este pusă în aplicare, o practică pe care grupurile ce militează pentru drepturile omului o critică de decenii.

Hanashi și-a cerut scuze joi pentru comentariile sale, afirmând în fața parlamentului că le „retrage”.

Probleme pentru guvernul japonez din cauza legăturilor cu secta Moon

Indignarea față de declarațiile sale vine după alte critici puternice împotriva guvernului lui Fumio Kishida din cauza legăturilor partidului de guvernământ cu Biserica Unificării, despre care unii critici ai ei afirmă că este un cult.

Kishida a avut dificultăți în a depăși dezvăluirile presei japoneze care a arătat legături adânci și de durată între partidul său și această biserică, informații apărute după asasinarea fostului premier Shinzo Abe.

Asasinul arestat a declarat că mama sa și-a pierdut toți banii din cauza bisericii și l-a condamnat pe Abe pentru promovarea sa, biserica fiind cunoscută în Japonia și sub denumirea de „secta Moon”.

Partidului Liberal Democrat a admis că mulți dintre legiuitorii săi au legături apropiate cu biserica, susținând însă că între aceasta și formațiunea politică nu există nicio legătură de natură organizațională.

Fostul ministru pentru Revitalizare economică, Daishiro Yamagiwa, și-a dat demisia pe 24 octombrie din cauza legăturilor sale cu grupul religios, dar Kishida a devenit la rândul său ținta criticilor din cauza gestionării proaste a situației.

Kishida ordonase pe 17 octombrie deschiderea unei anchete oficiale cu privire la secta Moon.