Economia Regatului Unit s-a contractat peste așteptări în septembrie, sugerând că țara alunecă într-o recesiune, scrie Financial Times.

Bank of EnglandFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Produsul intern brut, sau PIB, a scăzut cu 0,6%, a anunțat vineri Oficiul Național de Statistică, o scădere mai mare decât se prognoza (0,4%) de către economiștii chestionați de Reuters.

Odată cu contracția economiei, producția industrială a scăzut cu 0,2% între al doilea și al treilea trimestru, prima contracție trimestrială în mai bine de un an.

Economia britanică este acum cu 0,2% mai mică decât în ​​februarie 2020, înainte de pandemie. Contracția PIB-ului din trimestrul al treilea este rezultatul „slăbirii încrederii gospodăriilor și a întreprinderilor, a inflației mai mari și a creșterii ratelor dobânzilor din economie”, a declarat Sanjay Raja, economist la Deutsche Bank.

Banca Angliei a estimat în septembrie că trimestrul al treilea ar putea fi începutul unei recesiuni lungi care va dura doi ani. Cifrele trimestriale din Regatul Unit contrastează cu expansiunea de 0,2% în zona euro.