Robert Habeck a reuşit să împiedice vânzarea către investitori chinezi a două uzine de componente electronice aparţinând companiilor germane Elmos şi ERS Electronic, scrie La Tribune.

Robert HabeckFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cererea ministrului economiei şi vicecancelar al Germaniei, care considera că vânzarea acestor active strategice germane către China constituie o ameninţare pentru securitatea natională, a fost aprobată astăzi de guvernul lui Olaf Scholz în consiliul de miniştri.

Robert Habeck, vicecancelar al Germaniei şi ministru al economiei şi protecţiei climei, care cerea această măsură, a explicat miercuri în faţa presei această decizie public defavorabilă Chinei: "China este, şi trebuie să rămână, un partener comercial. Totuşi, nu trebuie să fim naivi şi trebuie să vedem dacă interesele comerţului şi pieţei riscă să fie utilizate pentru o politică de putere contra intereselor Republicii Federale a Germaniei".

Ameninţare pentru securitatea naţională a Germaniei

Vânzarea unei uzine a fabricantului Elmos, aflată la Dortmund, în vestul Germaniei şi care produce semiconductori (în special "wafe" sau "plachete" de siliciu) destinate industriei auto, nu era o surpriză, de vreme ce fusese anunţată de la finalul lui 2021. Întreprinderea anunţase într-adevăr că cedează uzina pentru 85 de milioame de euro companiei suedeze Silex Microsystems, proprietate a grupului chinez Sai MicroElectronics.

Dar Ministerul Economiei, în aceste vremuri de creştere a tensiunilor cu China, a urmat recomandările serviciilor de informaţii germane care, sub autoritatea Ministerului de Interne, a apreciat că această vânzare a uzinei de la Elmos către companii chineze constituie o ameninţare pentru securitatea naţională. Semiconductorii, a căror producţie este dominată de Asia, sunt consideraţi o industrie strategică de către europeni, care doresc să-şi sporească suveranitatea.

"Germania, ca prima economie europeană, este atractivă (...) dar pot exista şi investiţii care pot dăuna securităţii ţării noastre", a declarat şi Ministerul Economiei.

Al doilea veto se referă la cumpărarea societăţii ERS Electronic, cu sediul în Bavaria, care furnizează, printre altele, o tehnologie de răcire pentru fabricanţii de semiconductori, a arătat ministrul german al cercetării, Bettina Stark-Watzinger. Dar compania a refuzat să precizeze ce societate chineză era interesată de achiziţionarea ei.

Dificilul echilibru al relaţiilor cu China

Guvernul cancelarului Olaf Scholz, care s-a întâlnit cu preşedintele chinez, Xi Jinping, la Beijing, săptămâna trecută, se străduie să găsească poziţia potrivită pentru Germania faţă de China.

Într-adevăr, potrivit unei surse guvernamentale, guvernul german a stabilit o nouă foaie de parcurs faţă de Beijing, care constă în "a reduce dependenţele unilaterale, a deveni mai independent, a împiedica fuga tehnologiilor cheie şi a proteja infrastructura şi producţia proprie".

Celălalt element de context care alimentează aceste temeri privind securitatea naţională este controversa provocată recent de Olaf Scholz când a aprobat o investiţie importantă a gigantului chinez din transportul maritim Cosco în portul Hambourg, primul din Germania şi al treilea din Europa.

Există în prezent 44 de proiecte de investiţii străine în Germania în curs de examinare, din care 17 provin din China, precizează surse ale Ministerului Economiei.

Material realizat cu sprijinul agenției Rador