Nouă persoane au murit, inclusiv patru femei, după ce bărbați înarmați au intrat într-un bar și au deschis focul în regiunea mexicană Guanajuato, devastată de violențe, scrie presa locală.

Atac într-un bar din GuanajuatoFoto: Mario ARMAS / AFP / Profimedia

A fost al treilea masacru în tot atâtea luni în Guanajuato, unde o bandă locală duce un război cu cartelul Jalisco. Atacatorii au încercat să-i omoare pe toți cei aflați în bar, inclusiv pe chelnerițe.

Atacatorii au lăsat afișe scrise de mână pe podeaua plină de sânge a barului. Mesajele au fost semnate de gașca Santa Rosa de Lima, al cărei lider acum închis este cunoscut sub numele de „Marro” sau Barosul.

Mesajele păreau să acuze proprietarii barurilor că sprijină cartelul rival Jalisco.

Fotografiile de la fața locului au arătat trupurile mai multor chelnerițe, prăbușite în bălți de sânge la bar.

Guvernul municipal din Apaseo el Alto a declarat că alte două femei au fost rănite în atac, dar sunt în stare stabilă.

În octombrie, alte 12 persoane, din care jumătate femei au fost ucise într-un atac asupra unui bar din alt oraș, după ce un atac similar a provocat 10 morți în septembrie.

Oamenii spun că atacurile vizează anumite baruri – ai căror proprietari ar fi refuzat să plătească taxe de protecție sau care ar fi cumpărat droguri de la bandele rivale.

Există semne că conflictul din Guanajuato, cel mai violent stat din Mexic, a devenit de fapt o bătălie proxy între cele mai puternice două carteluri de droguri din Mexic. Cartelul de la Sinaloa pare să sprijine banda Santa Rosa de Lima în lupta împotriva lui Jalisco.