"Armata trebuie să consolideze integral instrucţia militară pentru a fi pregătită de război", este mesajul președintelui chinez, scrie presa spaniolă.

Xi JinpingFoto: Noel Celis / AFP / Profimedia

Președintele chinez Xi Jinping a ordonat armatei sale să-și concentreze eforturile pe "pregătirea pentru război", a declarat un purtător de cuvânt al Partidului Comunist pentru ziarul britanic "The Guardian".

"Armata trebuie să consolideze integral instrucţia militară pentru a fi pregătită de război", a fost mesajul președintelui Xi, care a avertizat deja la recentul Congres al Partidului Comunist Chinez că "furtuni periculoase" sunt la orizont.

Marțea aceasta, în timpul unei vizite în uniformă militară la centrul de comandă al Comisiei Centrale (CMC), organismul care controlează forțele armate chineze, Xi a cerut, de asemenea, armatei țării să fie "pregătită de război în orice moment", deoarece țara "se confruntă cu o situație de securitate din ce în ce mai instabilă și incertă".

Xi, în calitate de președinte al CMC, a cerut întregului personal militar să-și dedice energiile dezvoltării "capacității de luptă", precum și "îmbunătățirii capacității lor de a purta şi de a câștiga un război".

Nu este prima dată când Xi trimite acest mesaj trupelor sale, a mai dat acest ordin în 2013, la scurt timp după venirea sa la putere, și în 2017, moment care a coincis cu sosirea lui Donald Trump la Casa Albă. Totuşi, "The Guardian" asigură că analiștii sunt de acord că de data aceasta Xi "și-a intensificat retorica".

El "trimite un mesaj către Statele Unite și Taiwan", susţine Willy Lam de la Jamestown Foundation, un think tank din Washington.

În timpul discursului său la Congresul Partidului Comunist, Xi a făcut afirmaţii dure la adresa sprijinului Washingtonului pentru Taipei, în care a mers până acolo încât a afirmat că China "nu renunță la folosirea forței" pentru a recâștiga suveranitatea Taiwanului.