Parlamentul European a deschis joi calea pentru admiterea Croației în spațiul Schengen, lăsând decizia finală în mâinile liderilor de guvern din UE, transmite Reuters.

Croatia ar putea fi admisa in spatiul Schengen inaintea Romaniei si BulgarieiFoto: Jerome Cid / Alamy / Profimedia Images

Cu o majoritate de 534-53, parlamentul a votat în favoarea ridicării controalelor rămase la frontierele dintre spațiul Schengen și Croația.

O decizie finală va trebui acum să fie luată de Consiliul UE, format din cei 27 de lideri de guvern din UE, care în decembrie anul trecut a confirmat deja că Croația a îndeplinit toate criteriile pentru a solicita accesul la spațiul Schengen.

„Locul Croației este în Schengen. Criteriile au fost îndeplinite. Parlamentul European a dat undă verde. Acum, Consiliul UE trebuie să o facă", a declarat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un tweet după vot.

Spațiul Schengen este cea mai mare zonă fără control de pașapoarte din lume, permițând circulația nerestricționată a persoanelor între 26 de țări europene.

În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

Chestiunea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen ar putea fi inclusă pe agenda Consiliului JAI din 8-9 decembrie 2022. Decizia finală cu privire la extinderea spaţiului Schengen este luată în unanimitate de membrii UE care fac parte din acest spaţiu de liberă circulaţie.

Referințe: