Hackerii au cerut joi zece milioane de dolari pentru a nu mai dezvălui date medicale sensibile ale pacienţilor după un atac cibernetic comis împotriva unei importante companii private de asigurări de sănătate din Australia, relatează AFP, preluată de Agerpres.

HackerFoto: P Boriboon, Dreamstime.com

Medibank, una dintre cele mai mari companii private de asigurări de sănătate din Australia, a dezvăluit că hackerii au accesat datele personale de la circa 9,7 milioane de clienţi şi foşti clienţi ai săi, printre care şi premierul Anthony Albanese.

După ce au postat un prim "eşantion" din aceste date miercuri, hackerii au publicat joi un al doilea "eşantion" pe un forum din dark web. Acesta conţinea în special informaţii personale despre sute de persoane.

Primele informaţii dezvăluite păreau să fi fost selectate pentru a cauza prejudicii semnificative, vizând persoane tratate pentru dependenţă de droguri, boli cu transmitere sexuală sau întreruperi de sarcină.

"(Am) adăugat încă un fişier, abortions.csv", au scris hackerii, înainte de a detalia cererea lor de răscumpărare. "Sunt 10 milioane de dolari americani. Putem face o reducere (...) 1 dolar = 1 client", au precizat ei pe forumul din dark web.

Compania de asigurări a refuzat până acum să plătească o răscumpărare hackerilor.

Şeful Medibank, David Koczkar, a calificat şantajul hackerilor drept "ruşinos".

"Folosirea informaţiilor personale în scopul extorcării (de bani) constituie o (infracţiune) abominabilă", a spus el, adăugând "este un atac împotriva celor mai vulnerabili membri ai comunităţii noastre".

(foto articol: P Boriboon, Dreamstime.com)