Relaţiile dintre Moscova şi Washington vor rămâne proaste oricare ar fi rezultatele alegerilor de la jumătatea mandatului în Statele Unite, a subliniat miercuri preşedinţia rusă, în plină criză legată de ofensiva rusă în Ucraina, potrivit La Libre, citat de Rador.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri PeskovFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

"Aceate alegeri, în fond, nu pot schimba nimic. Relaţiile noastre sunt proaste pentru moment şi vor rămâne aşa", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruseşti.

"Aceste alegeri sunt importante, dar pe de o parte cred că nu greşesc spunând că nu trebuie să le supraestimăm prea mult importanţa pentru viitorul relaţiilor noastre bilaterale pe termen scurt şi mediu", a adăugat el.

În ultimii ani, Kremlinul este acuzat că încurajează operaţiuni de amestec în alegerile din Statele Unite, în special prin intermediul campaniilor de influenţă pe reţelele de socializare.

"Suntem atât de obişnuiţi (cu aceste acuzaţii) că nici nu e mai acordăm atenţie", a comentat miercuri Dmitri Peskov.

Relaţiile ruso-americane trec printr-una din cele mai rele crize din istoria lor, cu ofensiva Kremlinului în Ucraina, ţară susţinută de atunci masiv de administraţia preşedintelui american democrat Joe Biden prin livrări de arme şi ajutoare financiare.

Speranţele republicanilor într-un "val" în Congresul american par să se depărteze miercuri, democraţii sperând să poată limita daunele la aceste alegeri de la jumătatea mandatului, la fel de decisive pentru viitorul politic al preşedintelui democrat, Joe Biden, ca şi pentru cel al predecesorului lui republican şi rival, Donald Trump.

Acesta din urmă, cât a fost la Casa Albă (2017-2021), s-a arătat mai conciliant cu regimul preşedinterlui rus, Vladimir Putin, decât Joe Biden.

Dacă republicanii obţin majoritatea într-una din cele două camere ale Congresului la alegerile de la jumătatea mandatului, politica externă a lui Joe Biden ar putea intra într-o perioadă de turbulenţe, deşi o schimbare completă privind Ucraina pare puţin probabilă.

--------------