Muncitorii greci au început miercuri o grevă de o zi, cerând salarii mai mari pentru a combate inflația galopantă, în contextul în care creșterea prețurilor la energie și a costurilor de trai în Europa a declanșat acțiuni sindicale și proteste pe întreg continentul, transmite Reuters.

Grevă generală și proteste în GreciaFoto: Petros Giannakouris / AP / Profimedia

La Atena, mii de oameni au mărșăluit în cea de-a doua grevă de 24 de ore din acest an din cauza creșterii inflației, unii afișând bannere pe care scria „Nu disponibilizărilor, nu reducerilor salariale".

Feriboturile au fost imobilizate în porturi, iar întreruperea lucrului de către personalul din transportul public a generat haos în traficul din capitală. Unele zboruri au fost blocate la sol, deoarece controlorii de trafic aerian s-au alăturat grevei pentru intervalul orar 10:00 - 16.00.

Este cea mai recentă acțiune sindicală din Europa, unde o criză tot mai mare a costului vieții și creșterea costurilor energiei în urma invaziei Rusiei în Ucraina au determinat lucrătorii să declanșeze greve în această lună în Marea Britanie, Franța, Spania și Germania.

Deși economia Greciei crește în acest an de aproape două ori mai mult decât rata de creștere din zona euro, datorită unei reveniri a turismului, inflația este aproape de un vârf de trei decenii, de 12%, printre cele mai ridicate din cele 19 țări din eurozonă.

„Lucrătorii (...) luptă cu inflația care sufocă gospodăriile grecești, cu condițiile de junglă de pe piața muncii, cu poverilor pe care le poartă în spate de ani de zile", a acuzat GSEE, sindicatul Confederația Generală a Muncitorilor Greci.

GSEE, care reprezintă sectorul privat, a declarat că este „imperativ" ca guvernul să abordeze problema inflației, deoarece costul ridicat al energiei și al produselor de bază afectează veniturile disponibile ale oamenilor.

Împreună cu sindicatul ADEDY, care coordonează sectorul public, solicită o creștere a salariului minim, care este în prezent de aproximativ 713 euro pe lună, și restabilirea legislației colective a muncii.

Sindicatele reprezintă peste 2,5 milioane de lucrători din această țară de aproximativ 11 milioane de locuitori.

Guvernul conservator a cheltuit peste 9 miliarde de euro din septembrie 2021 pe subvenții pentru energie și alte măsuri de reducere a costurilor pentru agricultori, locuințe și întreprinderi.

Puterea a promis să majoreze anul viitor pensiile pentru prima dată de la criza financiară a țării și până acum și să crească în continuare salariul minim.