​Autorităţile turce au anunţat marţi că au arestat 27 de persoane, printre care militari destituiţi anterior, suspectaţi de legături cu predicatorul Fetullah Gulen, pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îl acuză că a orchestrat tentativa de puci din 2016, informează AFP și Agerpres.

Recep ErdoganFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Aceste 27 de persoane, printre care un general şi doi ofiţeri de armată deja victime ale unor epurări ce au urmat loviturii de stat ratate, au fost arestate la Ankara şi la Istanbul, iar alte şapte persoane încă sunt căutate, potrivit agenţiei turce Anadolu.

Operaţiunea, întreprinsă în cinci provincii turce, vizează membri ai armatei şi ai sistemului judiciar care sunt apropiaţi sau simpatizanţi ai „organizaţiei teroriste Fetö”, acronim utilizat de regim pentru a desemna mişcarea lui Fetullah Gulen.

Un raid precedent, în octombrie, a dus la arestarea a peste 700 de persoane suspectate că au participat la activităţi financiare ale mişcării Fetö.

Altădată aliat preţios al lui Erdogan, Fetullah Gulen, instalat în SUA de peste 20 de ani, a fost acuzat de autorităţile turce că a răspândit acuzaţii de corupţie împotriva guvernului său în decembrie 2013, când Erdogan era încă prim-ministru.

Fetullah Gulen, azi în vârstă de 81 de ani, este considerat de preşedintele Erdogan instigatorul tentativei de lovitură de stat din iulie 2016. De atunci, autorităţile turce au operat peste 300.000 de arestări, în special în rândurile poliţiei, justiţiei şi armatei, precum şi printre intelectuali şi jurnalişti.

Turcia le cere Suediei şi Finlandei să-i extrădeze pe militanţii pro-Gulen care locuiesc pe teritoriul lor, făcând din această extrădare o condiţie pentru ratificarea de către Parlamentul Turciei a aderării celor două ţări nordice la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.