Premierul kosovar Albin Kurti a acuzat Belgradul că încearcă să destabilizeze Kosovo, încurajându-i pe sârbii care lucrează în poliţie şi în sectorul public din fosta provincie sârbă să demisionze. Demisiile etnicilor sârbi ar fi un semn de protest din cauza deciziei Pristinei de a-i obliga pe toţi proprietarii de maşini să aibă plăcuţe de înmatriculare ale vehiculelor specifice Kosovo şi să renunţe la vechile plăcuţe emise de Serbia, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Sarbi din nordul Kosovo, in fata unei baricadeFoto: Agerpres/AP

Vechea dispută referitoare la plăcuţele de înmatriculare a reaprins tensiunile între Serbia şi fosta sa provincie, Kosovo, care şi-a câştigat independenţa în 2008 şi are o minoritate sârbă în nord, susţinută de Belgrad.

Guvernul kosovar a anunţat că va începe să-i amendeze luna aceasta pe şoferii care folosesc plăcuţele de înmatriculate de dinainte de independenţă şi le va confisca vehiculele dacă nu le sunt schimbate numerele de înmatriculare până la 21 aprilie 2023.

Până acum, 578 de agenţi de poliţie şi-au dat demisia din cauza disputei, a precizat Ministerul de Interne de la Priştina, Kosovo fiind nevoit să recruteze agenţi din alte regiuni pentru a-i înlocui.

Demisiile lor fac parte dintr-o acţiune mai largă susţinută de Serbia de retragere din instituţiile de stat kosovare, inclusiv din instanţe, poliţie, Parlament şi Guvern, în semn de protest faţă de înlocuirea plăcuţelor de înmatriculare.

Ambii lideri ai partidului de guvernământ din Serbia, inclusiv preşedintele Aleksandar Vucic, şi mulţi lideri politici de opoziţie din Serbia, şi-au exprimat sprijinul pentru acţiunile sârbilor din nordul Kosovo.

”În ultimele zile am observat o creştere a încercărilor Serbiei şi ale preşedintelui din statul cu care ne învecinăm la nord de a destabiliza situaţia din ţara noastră”, a declarat premierul kosovar Albin Kurti într-o conferinţă de presă.

”În mod clar, Serbia este interesată să saboteze dialogul şi orice posibilă înţelegere”, a mai spus el.

În 2013, Kosovo şi Serbia s-au angajat într-un dialog susținut de Uniunea Europeană pentru a-şi rezolva toate problemele rămase între cele două ţări, dar de atunci s-au înregistrat puţine progrese.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, a îndemnat luni atât Serbia, cât şi Kosovo să prevină orice escaladare a tensiunilor. ”În ultimele zile am văzut o escaladare foarte, foarte periculoasă, iar acest lucru are consecinţe nu numai pentru Serbia şi Kosovo, ci şi pentru întreaga regiune”, a spus el.

Sârbii kosovari nu vor rămâne fără sprijinul Belgradului, ”indiferent ce s-ar întâmpla”, a scris preşedintele sârb Vucic, luni, pe contul de Instagram, menţionează Reuters.