Șeful Bisericii Ortodoxe a Ciprului, Arhiepiscopul Hrisostom al II-lea, a murit luni, la 81 de ani, au spus medicii săi, relatează Reuters. El era un critic acerb al războiului lui Putin din Ucraina.

Un personaj puternic care a înfruntat elementele pro-ruse într-una dintre cele mai vechi biserici din lume, Hrisostom a fost printre liderii ortodocși care au recunoscut independența Bisericii Ucrainene după ce aceasta s-a rupt de Moscova în 2020.
Biserica din Cipru, o ramură independentă a Bisericii Ortodoxe Răsăritene, are o lungă istorie, care merge până la Barnaba, unul dintre primii apostoli ai lui Hristos.
Înmormântarea arhiepiscopului va avea loc pe 12 noiembrie, în prezența Patriarhului Ecumenic Bartolomeu.
Guvernul cipriot a declarat o perioadă de doliu național până la înmormântare.
Hrisostom, care a fost ales arhiepiscop în 2006, a criticat decizia președintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina.
„Domnul Putin poate merge la biserică, poate să se împărtășească, dar în același timp ucide. Asta e Ortodoxia lui?” a spus el într-un interviu pentru Cyprus Broadcasting Corporation anul acesta.
Organul de conducere al Bisericii Ortodoxe Cipriote, Sfântul Sinod, a fost de acord cu majoritate să recunoască independența Bisericii din Ucraina, deși unii au votat împotrivă, amenințând cu o ruptură.
Diagnosticat cu cancer în urmă cu patru ani, Hrisostom a amenințat că îi va concedia pe cei care vorbesc împotriva vaccinării în pandemie.
De asemenea, el a criticat cu înverșunare Turcia, care a invadat o treime din nordul Ciprului în 1974, după o scurtă lovitură de stat de inspirație grecească.
Deschis și adesea comparat mai mult cu un om de afaceri decât cu un cleric, Hrisostom a reușit să își învingă rivalii la alegerile în 2006.
„Nu suntem îngeri”, a spus el, citat, unui cotidian în ziua înscăunării sale.