Un american care locuia în Irak de doi ani a fost împușcat mortal luni seară în centrul Bagdadului, au declarat surse de securitate irakiene, care nu au precizat însă imediat motivul, potrivit AFP.

Demonstratii la BagdadFoto: AGERPRES

Victima "conducea o mașină în cartierul Kerrada când persoane necunoscute au deschis focul", a declarat o sursă din cadrul Ministerului de Interne, sub rezerva anonimatului.

Nici acest oficial, nici o altă sursă de securitate intervievată de AFP, nu uputut să ofere motive pentru această rară ucidere a unui străin la Bagdad.

Cartierul Kerrada, din centrul capitalei irakiene, este o zonă comercială aglomerată.

Situația de securitate s-a îmbunătățit în Irak de când guvernul de la Bagdad și-a declarat "victoria" asupra jihadiștilor din Statul Islamic în 2017. Deși celulele SI continuă să fie active în unele zone rurale, acestea atacă în general armata și poliția irakiană.

Dar violența politică persistă. Ca dovadă a acestui fapt, o campanie generalizată de asasinate, răpiri și amenințări a vizat activiștii anti-autoritate după revolta populară de amploare din octombrie 2019.

Crimele și răpirile nu au fost niciodată revendicate, dar activiștii indică puternicele grupuri pro-iraniene care sunt inevitabile în Irak și sunt indignați de faptul că nimeni nu a fost tras la răspundere.

În iulie 2020, Hicham al-Hashimi, un expert recunoscut la nivel internațional în mișcările jihadiste și o personalitate a societății civile, a fost asasinat în fața casei sale din Bagdad, în fața copiilor săi.

Aceasta fără a lua în considerare criminalitatea comună (răpiri, acte de răzbunare...) și disputele dintre triburi, care sunt foarte frecvente.

În plus, armele și comerțul cu acestea proliferează în Irak. În 2017, Small Arms Survey a numărat 7,6 milioane de arme de calibru mic într-o țară cu 39 de milioane de locuitori.