Parlamentarii francezi și germani s-au întâlnit luni la Berlin, prilej de a discuta „fără tabuuri” despre problemele de fricțiune dintre cele două capitale, a declarat președintele Adunării Naționale, Yaël Braun-Pivet, potrivit AFP.

Annalena BaerbockFoto: Wolfgang Kumm / AFP / Profimedia Images

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, care a participat la întâlnire, a făcut apel la „discuții oneste între prieteni”.

„Nu există o familie în care toată lumea să fie 100% de acord și uneori îți poți apostrofa soțul sau soția pentru că nu închide pasta de dinți, dar tocmai asta face ca aceste relații să fie valoroase”, a observat ministrul.

„Oricare ar fi problemele și oricât de dificile ar fi și vremurile prin care trecem, trebuie mai mult ca oricând să fim capabili să facem față acestor vremuri și acestor probleme împreună, fără tabuuri, având schimburi sincere”, a subliniat dna Braun-Pivet în cadrul unei conferințe de presă.

Adunarea parlamentară franco-germană este un forum format din cincizeci de membri ai Adunării Naționale franceze și tot atâția membri ai Bundestag-ului german.

Acest organism s-a reunit luni, la Berlin, pentru prima dată de la alegerile generale care au reînnoit Bundestagul german în urmă cu un an și de la alegerile legislative din iunie din Franța.

Tandemul franco-german se luptă după o serie de dispute, pe fondul războiului din Ucraina și al norilor negri care se adună asupra creșterii economice în Europa.

Braun-Pivet a făcut apel la „o relație de lucru strânsă și sinceră” între cele două adunări.

„Relația franco-germană nu poate fi rezumată la un episod sau altul, ci se bazează pe o istorie comună și pe o ambiție comună de lungă durată”, a insistat ea după recenta amânare a unui consiliu de miniștri franco-german.

„Facem schimburi deschise, lucrăm împreună și, mai presus de toate, găsim soluții împreună”, a declarat Barbel Bas, președintele Bundestagului german, recunoscând „subiecte diferite la nivel național, dar și opinii diferite”.

Franța și Germania au arătat recent divergențe în ceea ce privește strategia de adoptat în fața creșterii prețurilor energiei, a energiei nucleare sau a înarmării europene.

„Tocmai faptul că nu suntem întotdeauna de acord sau că nu avem aceeași abordare este ceea ce face ca prietenia noastră să fie specială”, a spus Baerbock.