Unsprezece actuali sau foşti episcopi "au fost puşi sub acuzare" pentru agresiuni sexuale, a anunţat luni preşedintele Conferinţei Episcopilor din Franţa (CEF), Eric de Moulins-Beaufort, citat de AFP.

Altar catolicFoto: Collectiva / Alamy / Profimedia Images
  • "Există în prezent şase cazuri de episcopi care au fost puşi sub acuzare în faţa justiţiei din ţara noastră sau în faţa justiţiei canonice (dreptul Bisericii - n.r.).
  • Alţi doi, care nu mai sunt în funcţie, fac obiectul unor anchete a autorităților judiciare în urma unor sesizări făcute de un episcop şi a unei proceduri canonică. Un al treilea face obiectul unei sesizări către un procuror la care nu a fost oferit niciun răspuns până în acest moment şi a primit de la Sfântul Scaun măsuri de restricţionare a ministerului său", a declarat Eric de Moulins-Beaufort, scrie Agerpres, citând AFP.

Potrivit acestuia, cardinalul (Jean-Pierre) Ricard, fost episcop de Bordeaux, este de asemenea vizat. Acesta a recunoscut un comportament "condamnabil" asupra unei minore de 14 ani, în urmă cu 35 de ani, a adăugat preşedintele preşedintele Conferinţei Episcopilor din Franţa.

Se adaugă şi monseniorul Michel Santier, sancţionat în 2021 de autorităţile de la Vatican pentru "abuz spiritual care a dus la voyeurism asupra a doi bărbaţi majori" în anii 1990 şi a cărui tăcere în jurul sancţiunii sale a provocat în ultimele săptămâni o furie puternică în rândul catolicilor şi al victimelor.

Fără a intra în detalii, Eric de Moulins-Beaufort a insistat asupra "marii diversităţi a situaţiilor, a faptelor comise sau a acuzaţiilor".

Cei 120 de membri ai Conferinţei Episcopilor din Franţa s-au reunit începând de joi la Lourdes pentru adunarea lor plenară de toamnă. Ei au ca obiectiv, între altele, să lucreze la "propuneri concrete" pentru a îmbunătăţi comunicarea şi transparenţa în măsurile canonice (ale dreptului Bisericii) luate împotriva clericilor acuzaţi în cazuri de violenţe sexuale.

Papa Francisc: Facem tot posibilul pentru a lupta împotriva pedocriminalităţii în Biserică

„Facem tot posibilul" pentru a lupta împotriva pedocriminalităţii în Biserică, a dat asigurări duminică Papa Francisc, care şi-a exprimat regretul în acelaşi timp că unele persoane din interiorul instituţiei "încă nu văd clar", a scris AFP.

  • „Pentru un preot, abuzul (sexual) este contra naturii sale sacerdotale şi contra naturii sale sociale. De aceea, este un lucru tragic şi nu trebuie să încetăm" să combatem acest flagel, a declarat papa în cadrul unei conferinţe de presă în avionul cu care s-a întors dintr-o vizită în Bahrain.
  • „Facem tot posibilul, însă există persoane în interiorul Bisericii care încă nu văd clar (...) Este un proces în desfăşurare, pe care îl ducem cu curaj, şi nu toată lumea are acest curaj", a adăugat el.

  • „Unele lucruri au fost ascunse, înainte de scandalul Boston schimbam persoane (mutând preoţi - n.r.). Acum, totul este clar şi avansăm pe acest subiect", a adăugat el, făcând aluzie la seria de dezvăluiri de la începutul anilor 2000 din SUA.

În ciuda „tentaţiei compromisului", „dorinţa Bisericii este de a clarifica totul", a mai dat el asigurări, precizând că „Bisericii trebuie să îi fie ruşine de lucrurile rele, mulţumind în acelaşi timp lui Dumnezeu pentru lucrurile bune pe care ea le-a făcut".

Papa Francisc a făcut aceste comentarii ca răspuns la o întrebare despre posibilitatea de a face publice sancţiunile canonice pentru o mai mare transparenţă.