Poliția filipineză l-a acuzat luni pe șeful penitenciarelor că a ordonat uciderea unui jurnalist de radio proeminent, a cărui moarte a stârnit îngrijorare internațională.

Proteste după uciderea jurnalistului Percival MabasaFoto: Eduardo Castro/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Percival Mabasa, în vârstă de 63 de ani, cunoscut ca Percy Lapid, a fost împușcat mortal într-o suburbie a Manilei pe 3 octombrie, în timp ce se îndrepta către studioul său.

Poliția a formulat o plângere de crimă împotriva directorului general al administrației penitenciarelor din Filipine, Gerald Bantag, care este în prezent suspendat din funcție, și a asistentului său de securitate, Ricardo Zulueta.

Cel care ar fi executat crima, Joel Escorial, s-a predat autorităților luna trecută, temându-se pentru siguranța lui, după ce poliția a publicat imaginile de pe camerele de supraveghere.

„El (Bantag – n.r.) va fi probabil cel mai înalt oficial din această țară acuzat vreodată într-un caz de această gravitate”, a declarat ministrul Justiției, Jesus Crispin Remulla.

Bantag ar fi ordonat uciderea lui Mabasa după ce acesta ar fi expus în emisiunea sa o serie de probleme legate de șeful penitenciarelor, a declarat Eugene Javier de la Biroul Naţional de Investigaţii.

Bantag și Zulueta sunt, de asemenea, acuzați că au dispus uciderea lui Cristito Villamor Palana, unul dintre deținuții care i-ar fi transmis ordinul de executare lui Escorial.

Escorial îl identificase pe Palana la poliție. Acesta din urmă a fost sufocat cu o pungă de plastic de membrii propriei bande.

De asemenea, împotriva a 10 deținuți au fost depuse plângeri penale.

Jurnalistul de radio Percival Mabasa a fost un critic vocal al fostului președinte Rodrigo Duterte.

Este al doilea jurnalist ucis de când Bongbong Marcos a preluat mandatul de președinte pe 30 iunie.

Deși Filipine este considerată una dintre cele mai periculoase țări din lume pentru jurnaliști, astfel de crime au loc rar în Manila. (Sursa: AFP)