Preşedintele polonez Andrzej Duda se opune unor noi "concesii" făcute Comisiei Europene, care blochează fonduri europene importante din cauza preocupărilor privind independenţa justiţiei în Polonia, scrie AFP.

Andrzej DudaFoto: CNP/AdMedia / Sipa Press / Profimedia
  • "Nu voi mai oferi niciun răspuns la sugestiile celeilalte părţi", a declarat Duda într-un interviu care va apărea luni în săptămânalul Sieci şi din care au fost publicate s extrase de către portalul wpolityce.pl, apropiat conservatorilor naţionalişti aflați la putere.
  • "Din câte ştiu, am îndeplinit toate condiţiile pentru a primi fondurile din planul de relansare", a subliniat Duda. Este vorba despre circa 35 de miliarde de euro menite să remedieze consecinţele pandemiei de coronavirus.

Varşovia a făcut câteva modificări la reformele sale din justiţie pentru a răspunde oficial criticilor Bruxellesului şi Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), dar aceste schimbări nu au fost considerate suficiente de Comisia Europeană pentru a asigura independenţa judecătorilor faţă de puterea politică.

Întrebat despre o eventuală flexibilizare a poziţiei țării sale, Duda a spus că ar fi inoportună: "Nu cred că un nou pas în direcţia aşteptărilor celeilalte părţi poate da rezultate. Consider că partea poloneză a manifestat prea multă bunăvoinţă".

El susține că "tabăra liberală de stânga, ai cărei reprezentanţi sunt majoritari în Comisie, vrea să provoace cu orice preţ o schimbare de putere în Polonia". (Sursa: Agerpres)