Noul guvern al Suediei se va distanța de miliția kurdă YPG în condițiile în care încearcă să obțină acordul Turciei pentru a adera la NATO, a declarat sâmbătă ministrul suedez de externe pentru Radio Suedia, potrivit Reuters.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Miliția kurdă siriană YPG și ramura sa politică PYD sunt considerate de Turcia extensii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a lansat o insurecție împotriva Turciei în 1980 și care este considerat un grup terorist de către Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană.

Suedia, alături de Statele Unite și de alte câteva țări NATO, a sprijinit YPG în lupta împotriva Statului Islamic.

„Există o legătură prea strânsă între aceste organizații și PKK”

Totuși, Turcia a promis să blocheze cererea Suediei de aderare la NATO dacă nu încetează să mai susțină gruparea.

„Există o legătură prea strânsă între aceste organizații și PKK... pentru ca acest lucru să fie bun pentru relația dintre noi și Turcia", a declarat ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, la postul public de radio suedez.

„Obiectivul principal este apartenența Suediei la NATO", a spus el.

Măsura vine cu doar câteva zile înainte ca premierul Ulf Kristersson să se deplaseze la Ankara pentru a încerca să-l convingă pe președintele turc Tayyip Erdogan să lase Suedia să adere la alianța militară.

Suedia și Finlanda au solicitat să adere la NATO la începutul acestui an, ca o consecință directă a invaziei Rusiei în Ucraina.

Cererea a fost aprobată de 28 dintre cele 30 de țări din NATO. Cele două țări nordice au afirmat săptămâna aceasta că sunt optimiste că și Ungaria va renunța la obiecțiile sale.